divendres, 8 de maig del 2020

TORRE DE GUAITA I BADA DEL MAS DE LA CREU. TAMARIT. TARRAGONA

Raul Pastó Ceballos em feia arribar un parell de fotografies de la torre de guaita i bada exempta de la masia de la Creu, al terme de Tamarit, afegit “manu miitari” al de Tarragona.



Patrimoni Gencat ens diu que la torre és un edifici quadrat de 4'20 per 4'70 metres amb un gruix de mur de 0'90 metres. L'alçada de la torre és de 14 metres, aproximadament. L'aparell és de maçoneria amb els angles reforçats i les obertures emmarcades per carreus. Es conserven matacans i merlets que són de tipus triangular esglaonat amb espitllera central. No hi ha cap porta d'accés a la torre que és de suposar es realitzaria des del mas. En els murs apareixen un seguit de espitlleres defensades per quatre matacans existents en la part superior de la torre, tots ells centrats excepte el septentrional que està girat per defensar l'entrada del mas. Hi ha altres obertures de cronologia posterior i dues gàrgoles a la terrassa. La distribució interior és de planta, tres pisos coberts amb volta, més la terrassa superior.

La data de construcció d’aquesta torre, Patrimoni Gencat la situa en el context de les freqüents incursions de pirates moros que assolaren les costes durant els segles XVI i XVII. Actualment el mas , tot i que resta en bon estat de conservació, està deshabitat.

En ocasió de documentar la casa dita del Rubió, en quines terres neix la riera de Sant Joan , al terme de Monistrol de Calders, a la comarca del Moinés, recollíem que l’esmentada casa d’aire marcadament senyorial, va ser fortificada al Segle XVII per un hereu implicat en les lluites entre Nyerros i Cadells.

Segons la tradició havia hagut de fugir, cames ajudeu-me, i seguint els consells dels seus protectors, possiblement nyerros, va decidir construir una magnifica torre, tot i esmerçant en aquesta tasca una bona part del seu patrimoni; actualment la casa a cura d’un masover presenta un magnífic aspecte.

En fem esment perquè el mal costum del copiar/pegar , fa que s’atribueixin a les incursions de pirates moros que assolaren les costes bona part de les torres aixecades arreu de Catalunya. El “perill” a Catalunya fa MOLTS ANYS que no ens arriba per via marítima.

Per arribar-hi cal agafar, des del P.K. 1167’700 de la CN-340 (tram Tarragona-Barcelona), la T-2039 en direcció a El Catllar. A uns 2.500 metres, i una vegada creuada l'autopista A-7, es segueix un camí a mà esquerra (tancat amb una cadena) i a 400 metres trobem el mas. S’ubica en una zona muntanyosa en veïnatge amb altres masos fortificats de l’antic terme de Tamarit: els masos de Pastoret i de Sorder. La vegetació que envolta el jaciment és de bosc de pi blanc, camps de conreu de garrofers abandonats, figueres, juntament amb algunes plantacions aïllades de xipresos i palmeres.

Persisteixen els atacs a http://blogscat.com/a/diaridecastellardelvalles/

Malgrat això, i fins on sigui possible, continuarem publicant , fa MOLTS ANYS que ens fèiem nostres les paraules de Salvador Espriu i Castelló (Santa Coloma de Farners, 10 de juliol de 1913 - Barcelona, 22 de febrer de 1985)

"Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d'aquest poble"

MAI, MAI. MAI, perdonaré aquest perllongat arrest domiciliari, amb el toc de queda incorporat, amb el pretext de la Covid.19 que assolava el REINO DE ESPAÑA, com enlloc del món.

La Covid. 19 i els seus terribles efectes :
https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/salud/2020/05/06/5eb2604afdddff10148b459b.html

Continuen de tristíssima actualitat, com també l’estultícia i la supèrbia del GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA. En deixem constància al sols efectes de deixar memòria d’aquest moment tan tràgic que ens ha tocat de viure.

Us deixo unes dades per a la vostra consideració; Catalunya té una població estimada de 7,5 milions de persones.

El REINO DE ESPAÑA té una població estimada de 47 milions de persones

Si es fa una extrapolació de dades, si Catalunya 10831 víctimes , el REINO DE ESPAÑA 67.874 victimes.

Les dades son aclaparadores, s’estan amagant 57.043 víctimes.

El nostre condol a TOTES les famílies que han perdut un esser estimat, i als que en aquestes circumstancies INEXPLICABLES , els furten l’escalf d’aquells que els estimen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada