dijous, 29 de desembre del 2016

TORRE DE PUJALS DELS CAVALLERS. CORNELLÀ DEL TERRI. PLA DE L’ESTANY. GIRONA. CATALUNYA

Havia retratat l’església de Santa Eulàlia de Pujals dels Cavallers, i pensava que TOTS ELS EDIFICIS d’aquest petit nucli mereixerien ser retratats, ho feia però, únicament amb la façana del mas Reig de la Torre, també dit de Pujals, de la que patrimoni Gencat ens diu; construcció de planta rectangular. Parets portants de maçoneria amb carreus a les cantonades i algunes obertures. Destaca del conjunt la torre de planta quadrada i coberta a quatre aigües, situada a la banda dreta. A l'accés principal hi ha una porta dovellada, i una finestra gòtica d'arc conopial amb arquets i impostes ornades. Els sostres són fets amb cairats de roure.


Sembla que la família noble dels Pujals hauria viscut en aquest edifici. Segons l’ historiador mossèn Lluís Gonçaga Constans i Serrat (Banyoles, Pla de l'Estany, 1 de novembre de 1901 - 16 de juliol de 1955), "la Torre" és documentada des del segle XI fins el segle XV. L'actual construcció conserva algunes estructures del segle XV i presenta alguns afegitons i reformes considerables.

Inicialment hauria estat propietat dels Pujals, més tard dels Foixà i durant el segle passat de la família Galibern de Torroella.

A principis del segle XIV hi hagué a Girona un Canonge de la Seu, amb el nom de Dalmai de Pujals, que té el sarcòfag al claustre de la Catedral. També n’hi ha un altre anomenat Joan de Pujals.

La masia ha estat recentment restaurada.

No trobava cap esser humà per a preguntar-li on era l’escola abans de la dictadura franquista, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

A Catalunya els sacerdots parroquials – especialment als disseminats Agrícolas - s’ocupaven d’impartir les primeres lletres als infants, aquesta tasca els facilitava alhora la formació catequètica. Fins a dades molt recents – avui la practica religiosa està sota mínims - es designava com ‘escola’ a la persona – habitualment jove - que ajudava a l’altar, al sacerdot en les celebracions litúrgiques. En sentit primer del mot segons el diccionari és : Deixeble, alumne.

La creació de la comarca del Pla de l’Estany l’any 1988, té de segur molts aspectes positius per a la ciutadania, en té, malauradament però, de MOLTS PERNICIOSOS per a la documentació històrica i artística.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada