dimecres, 1 de juliol de 2015

ESCOLA DE LES GERMANES DE LA SAGRADA FAMÍLIA D’URGELL. LLÍVIA. LA CERDANYA JUSSANA. GIRONA. CATALUNYA

Reprodueixo de ; http://www.sagradafamiliaurgell.org/la-nostra-hist-ria.html

la mare Anna Maria Janer Anglarill (Cervera, Segarra, 18 de desembre de 1800 - Talarn, Pallars Jussà, 11 de gener de 1885) incansable, malgrat la seva edat, no pararà de fundar aquí i allà escoles, cases de caritat i hospitals a Cervera, Tremp, Oliana, Bellver, Sant Andreu, Organyà, Castellciutat, Llívia ( 06-04-1868), les Avellanes.

Segons les cròniques més antigues de les fundacions, en aquestes hi va anar personalment a establir les comunitats.
En el cas de les escoles, la tàctica era sempre la mateixa: aconseguir que les germanes obtinguessin les places oficials de mestres.


Retratava la façana de la que va ser Escola de les Germanes de la Caritat ( desprès de la Sagrada Família d’Urgell), durant 101 anys.Havia fet una consulta a l’Ajuntament sobre les escoles públiques anteriors a la dictadura franquista, i sembla que Llívia no va arribar a tenir-ne en aquella època.

Aquest edifici, que és avui l’alberg Anna Maria Janer Anglarill, gestionat des de l’any 2000 per la fundació Pere Tarrés, va ser doncs – almenys per a les noies – l’única opció educativa.

No trobava cap dada del mestre d’obres i/o arquitecte, i ultra la petició que farem a l’ajuntament de Llívia, i a la congregació de les Germanes de la Sagrada Família d’Urgell, demanem als lliviencs, i ‘urbi et orbe’ a tothom que en tingui noticia, que ens ho faci saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si qualsevol dels Ajuntament implicats us dona ‘peixet’ feu-nos-ho saber que ho publicarem en una llista, d’administracions ‘ desafectes’.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadora del general Franco.

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Catalunya us estarà eternament agraïda

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada