dilluns, 7 de juliol del 2014

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE FREIXE. COLL DE BASTARRA. MIERES. LA GARROTXA. GIRONA.CATALUNYA

L’Albert Aumatell publicava una fotografia de Santa Maria Freixe , antiga església parroquial rural ; el seu origen és romànic, malgrat que es troba molt modificada i ampliada, presentant la porta d'ingrés al temple sota la finestra de l'absis semicircular. Al costat nord hi ha adossada la sagristia i el campanar de torra de secció rectangular amb teular a dues aigües aixecats com a cos separat del temple, per bé que s'hi troba adossat per mitjà d'altres addiccions.


Llegia de a descripció tècnica que va conservar un interessant encenser romànic el qual es guarda actualment en el Museu Diocesà de Girona.

El nom del lloc ve esmentat en el pretèrit com "Fraxino", però ; l'any 1362 se l'anomena "Sancte Marie de Fraxino" i Sancta Maria de Freixe" quan, l'any 1392, el rei Joan I de Catalunya-Aragó va vendre la jurisdicció de la parròquia a Hug de Santa Pau.

Fins a final del segle passat, el rector residia a ca l’Ermità, casa-rectoria, situada al bell costat de l’església. A principis de segle, Mossèn Miquel Calm i Bassols, l’últim rector, ja tenia la residència a Mieres. Finida la guerra civil espanyola, el mierenc Mossèn Joan Vilar, de la casa pairal de Borbella, hi va exercir durant pocs anys el seu ministeri, com a encarregat, des de Mieres; la seva absència va fer que l’església caigués en l’abandó, fins a l’actualitat en que s’han dut a terme importants obres de restauració, que s’inauguraven el 27 d’abril de 2003, amb gran assistència de fidels.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada