dilluns, 14 de juliol del 2014

CAPELLA DE LA INMACULADA CONCEPCIÓ DE MARIA. GELIDA. PENEDÈS SOBIRÀ.

Retratava la façana de la Capella - actualment dessacralitzada – advocada a la Immaculada Concepció, de l’antic convent i col•legi de les Germanes Franciscanes de Gelida.

La descripció tècnica ens diu en relació a l’edifici que s’aixecava sota la direcció del mestre d’obres Joan Pascual i Batlle; espaiós casal de gran solidesa, en forma de U, que consta de cellers amb voltes de rajola, tres plantes i golfes.

Els interiors es divideixen entre els serveis als baixos o cellers, aules d'ensenyança, habitacions d'internes i clausura als pisos superiors, disposats a l'entorn del pati en forma de U esmentat. Cal destacar l'harmoniositat monumental de la façana que fa xamfrà, els arquets de les golfes, i la capella de la Immaculada d'una sola nau amb espadanya, adossada a l'edifici.


Les Monges Franciscanes, venien a Gelida a precs del Rector Josep Perera, amb la tasca de corregir la manca d'instrucció de les noies de la vila, i començaren les classes el dia dos de gener de 1888, dos anys després, durant la Festa Major del 1890, fou beneïda la primera pedra del Col•legi i capella pública de la Immaculada , advocació que em confirmaven des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin )

L’edifici de propietat municipal acull actualment el CIC (Centre d’Iniciatives Culturals) de Gelida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada