dimecres, 13 de novembre del 2024

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE PERANERA, ADVOCADA A SANTA EULÀLIA. EL PONT DE SUERT. LA RIBAGORÇA SOBIRANA.

 

Peranera és un poble de la comarca de la  Ribagorça sobirana, actualment està quasi del tot deshabitat (habitat ocasionalment a l'estiu), i pertany al terme municipal del Pont de Suert.

L’església parroquial de Peranera , està  advocada a Santa Eulàlia, i la  retrataven  l’any 1985 ,  el Josep Àngel Corbella i Garcia,  i un “ misteriós “  J.  Salvadó,  del que ens agradarà rebre noticies biogràfiques a l’email castellardiari@gmail.com

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-eulalia-de-peranera-el-pont-de-suert

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=18214

Patrimoni Gencat, en diu lacònicament, església d'una nau amb sagristia i capelles adossades que formen un edifici de molt baixa qualitat arquitectònica. La façana té una porta amb arc rebaixat, senzill rosetó per a il·luminació del cor i el campanar de cadireta de dues arcades de mig punt amb les respectives campanes.





https://www.poblesabandonats.cat/fitxes/936

Quan al topònim Peranera:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=31184

Ens agradarà, si existeixen, rebre un exemplar dels Goigs a l’email castellardiari@gmail.com

El Pont de Suert (o Lo Pont de Suert en català ribagorçà) és una vila i municipi , capital de la comarca de la Ribagorça sobirana .

 El seu terme municipal actual no correspon a l'històric, atès que el 1968 hi van ser agregats els antics municipis de Llesp, Malpàs i Viu de Llevata. Amb aquestes agregacions va passar dels 12,72 km² inicials als 148,62 actuals. La seva aportació, doncs, al municipi actual fou del 8,56% de territori.

La política de destrucció de la memòria històrica a Catalunya, s’assolia al terme municipal de Tremp que tenia un terme històric de 8,3 km2, que comprenia la ciutat de Tremp i la quadra de Claret, la distorsió física del municipi arribà al començament dels anys setanta.

El 1970 s’agregaren els termes de Sapeira (78,1 km2), Espluga de Serra (68,2 km2), Gurp de la Conca (47 km2) i Fígols de la Conca (77,9 km2).

El 1972 foren agregats els termes de Palau de Noguera (2,7 km2) i Vilamitjana (14 km2).

Definitivament la fesomia del municipi de Tremp s’acabà de dibuixar el 1973 amb l’agregació del terme de Suterranya (5,6 km2).

Amb un territori de 302,82 km2, i una població de 5.961 habitants de dret a darreries de l’any 2023, més que duplica l’extensió de la comarca del Barcelonès, 145,8 km²,  que inclou les ciutats de Badalona ,Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besós i Santa Coloma de Gramenet.

Ah!,  els motius son sempre “ reduir la despesa pública”, en un reialme on les administracions es multipliquen de forma exponencial, Ajuntaments, Consells  Comarcals, Diputaciones,  Comunidades Autónomas, Delegaciones de la Comunidades Autónomas,  Estado Central, Delegaciones de la Administración Central del Estado,....   

Pensava  que els " caïnites " , tenien un límit pel que fa a la misèria moral,  una vegada més , la  Dolors Montserrat i Montserrat (Sant Sadurní d'Anoia, 18 de setembre de 1973)  venia a confirmar-nos que d'existir el límit encara queda lluny 

https://www.pp.es/actualidad-noticia/montserrat-ribera-no-puede-aprobar-como-comisaria-quien-ha-suspendido-como

Les tràgiques inundacions al País València ens colpien:

https://www.guimera.blog/tribuna/cain-sempre-cain/

També, també, la noticia de la corrupció de membres dels Cossos i Forcés del REINO, que sospitem son només la punta de l'iceberg  

https://www.guimera.blog/tribuna/veure-les-orelles-al-llop/

La psicomotricitat fina es refereix a totes aquelles accions que es realitzen  bàsicament amb les  mans, a través de la coordinació óculo-manual. Són moviments de precisió realitzats per la mà, els dits, el canell, l’avantbraç i el braç i que necessiten una força controlada i un bon nivell de concentració.

Hi ha però, una psicomotricitat fina en l’àmbit de la cultura, de la llengua, del Patrimoni, que dissortadament no és comú, i no hi ha interès social en fomentar-la,  com si que és fa , sobretot en els infants perquè tots hem assumit allò que  deia  Jean William Fritz Piaget (Neuchâtel, Suïssa, 9 d'agost de 1896 - Ginebra, 16 de setembre de 1980) “La intel·ligència es construeix a partir de l'activitat motriu del nen o la nena”.

 Que Santa Eulàlia   i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels   ribagorçans , valencians,   pallaresos  , sortencs ,   artesencsviladamatencs ,   vilabertranencs ,   besaluencs ,      medionencs,   font-rubinencs ,  sabadellencs, corberencs ,    font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, victimes de tràfic de persones, victimes del narcotràfic, victimes del lawfare,  exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Preguem també a Maria que com havia fet  a les Noces de Canà,  explicant a Jesús " no tenen vi",  faci  una ullada a aquest món nostre, Palestina, Ucraïna, Àfrica, Amèrica del Nord i del Sud, Rússia, Xina, Índia,..., s'adrecés novament , ara per dir-li  " no tenen Pau" 

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

El nostre condol als valencians i als d'altres indrets que han patit pèrdues humanes i/o materials.

El nostre rebuig a les polítiques especulatives que han donat lloc a aquests fets tràgics.

Que Santa Eulàlia elevi a l'Altíssim la nostra pregaria, Senyor;  allibera el teu poble!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada