dilluns, 22 d’abril del 2024

CAPELLA DE CAN MASANA DE RAJADELL, ADVOCADA A L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL. EL BAGES.

 

Retratava al Josep Olivé Escarre ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig d 1926 + Castellar del Vallès, 6 de maig de 2019 ) amb el fons de  la masia coneguda avui com Can Masana – amb una sola S - llegia que està formada per un conjunt de construccions que formen un pati central. L'edifici consta de dues construccions perpendiculars, de forma rectangular cada una d'elles, amb el careners paral•leles a la façana. Al cos central orientat a migdia, se li va afegir al segle XVIII, al sector de llevant, un cos de planta quadrada, cobert a quatre vessants i amb dos pisos de galeries d'arc de mig punt.

Retrata també la capella del segle XVII,  advocada a l’Arcàngel Sant Miquel,  edificada per la família Massana a partir d’una capella romànica anterior que fou totalment modificada.

https://relatsencatala.cat/relat/esglesia-de-larcangel-sant-miquel-de-cirera-rajadell-bages-catalunya/1058295

No gosàvem demanar permís pet accedir a la capella, fa anys que voltem per Catalunya, i hem anat constatant que la manca d’educació,  l’estultícia supina  d’algunes persones , .., que no respecten la propietat aliena, anava aixecant un mur de desconfiança en els que viuen en masies i cases aïllades,  com sol succeir, els justos – pocs – paguen pels pecadors – molts -.

 Joan Tous i Casals (Barcelona, 24 de maig de 1912- 15 de març de 2003) havia retratat l'interior l’any 1968:


 Vista frontal de l'altar de la capella amb plafons ceràmics i retaule dedicat a Sant Miquel

A Catalunya  en l'àmbit del Patrimoni Històric, son pocs i cadascú va a la seva.  El Fons Estudi de la Masia Catalana, es va aturar per l'alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, perquè no s'ha continuat ?. 

Tot el material del  blog https://coneixercatalunya.blogspot.com/    està disponible lliurement

Que la Arcàngel  Sant Miquel  i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada