dissabte, 29 de juliol del 2023

IN MEMORIAM. CAPELLA DE L’ASSUMPCIÓ DE LA MAREDEDÉU. PELACALÇ. VENTALLÓ. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

La Josefina Casadesús Bascompte, publica fotografies de l’edifici que havia estat capella de la Marededéu Assumpta  del petit nucli de Pelacalç, a l'extrem de llevant del municipi de Ventalló al que pertany. Es troba ubicada a la banda oest del nucli urbà, a l'entrada del poble.




Patrimoni Gencat explica que la capella està  datata l'any 1598, segons la inscripció que constava a la llinda de l'antiga porta, la qual fou traslladada a l'interior del temple i, actualment, es troba a mans privades. És probable que el temple es bastís amb les restes de pedra de l'antic castell medieval de Pelacalç, del que pràcticament no es conserva cap vestigi.

La capella era sufragània de Santa Maria de l'Om, antiga parroquial de Pelacalç. Durant la Guerra dels Segadors (1640), el temple fou saquejat i no es tornà a restaurar.

El 1665 es traslladaren les piques baptismals a Montiró, i el 1683 ja no hi havia culte.

La introducció de  castellanades “ - errada per influència del castellà comesa especialment per un català en parlar o escriure la seva llengua-   en els topònims, es celebrava  com un  gran triomf a Madrid. Explica la fama que  va ser una de les darreres alegries de la “llumeta del Pardo”. 

Actualment és de propietat privada i es dedica a magatzem.

Que la Marededéu Assumpta  ,   elevi a l’Altíssim la pregaria de gallecs, bascos, catalans, i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada