dijous, 27 de juliol del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LA POBLETA DE BELLVEÍ , ADVOCADA A SANT FELIU. LA TORRE DE CABDELLA. EL PALLARS JUSSÀ

 




L’Ester Gonzalez Vidal, publica fotografies de l’ESGLÉSIA PARROQUIAL  DE LA POBLETA DE BELLVEÍ , ADVOCADA A  SANT FELIU, al terme de la Torre de Cabdella, a la comarca “ màrtir “ del Pallars jussà, que visitaven l’any 2020 la “ parella romànica “:  

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2020/11/sant-feliu-de-la-pobleta-de-bellvei-la.html

Bellveí és un despoblat antic del municipi de la Torre de Cabdella, del Pallars Jussà, situat a l'antic terme de la Pobleta de Bellveí, ara integrat a la Torre de Cabdella.

És en un turó de 1.036,1 metres d’alçada, situat a llevant de la Pobleta de Bellveí, a 1,4 quilometres  de distància en línia recta. És de difícil accés,  hi ha però, corriols que hi menen, remuntant des de la Pobleta de Bellveí la serra del Tossal del Botgegal, prop del qual es troba Bellveí.

 Aquest despoblat és l'origen de la Pobleta de Bellveí.

La vila medieval de Bellveí, ocupada fins al segle xv, s'anà despoblant ja des del XIII a favor del nou assentament al fons de la vall, en lloc més avinent des tots els punts de vista que no pas la vila de dalt el turó. L'església parroquial de Sant Joan i Sant Vicenç de Bellveí fou enderrocada el 9 de juny del 1421.

L’edifici  de  “ l’església nova “  segle XIV , amb moltes modificacions als segle XVIII  està , integrat a la trama medieval del centre històric i presenta una característica teulada plana.

Al costat nord-est sobresurt un absis semicircular molt reformat.

 La façana principal dona a un carreró amb un arc de pas.

Trobava una fotografia del interior a la pàgina https://www.facebook.com/lapobletadebellvei

 


Sant Feliu de la Pobleta de Bellveí conserva diversos retaules d'època moderna i caràcter popular.


Un d'ells, dedicat a santa Anna i a altres sants, així com una imatge de sant Jaume, procedeixen de l'església del veí poble d'Envall

Ens agradarà rebre els Goigs a l’email castellardiari@gmail.com

Que Sant Feliu elevi a l’Altíssim la pregària de gallecs, bascos, catalans, i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada