divendres, 16 de juliol del 2021

ERMITA DE LA MAREDEDÉU DE MONTSERRAT. CASTELLDANS. LES GARRIGUES

 

Havien fet una breu aturada a Castelldans  - en la documentació antiga Castro Assinos (Segle  XI), contracció de castell d’àsens ‘castell d’ases’, potser al·ludint a la producció d’aquests animals domèstics- el Josep Olivé Escarré (  Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 + Castellar del Vallès, 6 de mig de 2019) i l’Antonio Mora Vergés, en la que retratàvem l’església parroquial, advocada a Santa Maria, i l’edifici de les escoles de quina autoria desesperava ja de rebrent noticies :

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2016/05/esglesia-de-santa-maria-castelldans-les.html


El 9-07-2021 patia una caiguda al carrer d’Irlanda de Castellar del Vallès, amb el resultat del trencament de  l’húmer , el dit petit de la mà dreta i alguna costella, i prèvia intervenció de la Policia Local, em traslladaven a l’ Hospital Taulí de Sabadell, on un cop fetes les radiografies, practicades les cures mínimes, i enguixat el braç fins al colze, em posaven un cabestrell, i m’enviaven a casa.


El Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME m’enviava una fotografia de l’ermita de la Marededéu de  Montserrat, l’edifici s’aixecava “ a jova” pels veïns, segons el projecte del fuster Francesc Triquell “ el ganxo”, i la direcció del paleta Josep Corretjé ( d’ambdós artesans ens agradarà tenir noticia  a l’email castellardiari@gmail.com  del cognom matern, i del lloc i data de naixement i traspàs )




https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLINY9NEcZs0UamiNtjaYWZFiwREkHRGQ3txyxaF8iYjvIb_Pi5JqtHF3XVFLIZHlVBWEmDw7RL6w_lOIb3L1vaax5uQKuATv_EwZ1re9tEBnMKxFtG7rRz92SukdjBxxmrsz1Q2aFk6FN/s1600/montserrat+castelldans+6.jpg

 

https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/05/goigs-la-mare-de-deu-de-montserrat.html

Patrimoni Gencat diu de l’ermita, edifici d'una sola nau rectangular coberta a dues aigües. Exteriorment en destaquen els grans contraforts a les partes laterals. La pedra s'ha deixat vista i són grans pedres irregulars sense escairar a excepció dels llocs destacats (muntants, angles...). Les parets laterals, fetes de pedra més tosca, estan arrebossades parcialment.

 

La façana als peus de l'església, acabada en punxa, està rematada per un senzill i petit campanar flanquejat per dues punxes als angles. Destaquen els tres arcs de l'entrada; el central, més ample, s'hi especifica la data de la construcció, i damunt seu hi ha una petita rosassa.

 

L'interior està cobert amb coberta volta de canó. Tot ell està enguixat i pintat, mostrant una pavimentació de mosaic. Al fons de la nau hi ha un petit altar dedicat a la Verge de Montserrat, i a la part esquera, una petita sagristia el volum de la qual és visible des de l'exterior.




La campana està feta amb monedes de la II   república – únic miratge de llibertat que s’ha viscut en aquesta terra -  i morters de coure, donacions dels habitants del poble.


Tenim, quan superem les conseqüències de la caiguda, molta feina a fer, des de agrair-ho a la Marededéu de l’Ajuda de Balenyà – com era bon costum del Josep Olivé Escarré – fins a repetir la nostra visita a les Garrigues.




Com bé diu el Virolai, Catalunya és el nostre Paradís, oi?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada