dissabte, 3 de juliol del 2021

IN MEMORIAM DE L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ANDREU AL NUCLI DE VILANOVA DE L’AGUDA. LA NOGUERA.

 


Sobta trobar-se un campanar orfe,  de planta quadrada, embegut en part per les estructures dels habitatges actuals al carrer Major de Vilanova de l’Aguda, m’explicaven que formava part de l’església parroquial del poble de Vilanova de l’Aguda,  advocada a l’apòstol sant Andreu, coneguda també amb el nom de l’església del Roser.


Em deia, des del balcó de casa, una veïna  que encara es duen a terme algunes cerimònies religioses en la commemoració del patró, i en algunes dates concretes.


No es tenen notícies històriques sobre aquesta església anteriors al 1300.


Tanmateix, no es pot descartar que tingui el seu origen als segles XII o XIII, quan sorgí la vila nova de l’Aguda.


Carles Puigferrat i Oliva( Tona,  Osona, 1968 )

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-1705601a89.xml


No em sobtava però, que la placa commemorativa  situada al costat de la font estes de cap per avall, si per arreu es posa al rei en aquesta posició, sembla del tot Logic fer el mateix  amb allò que fa referència al  Jordi Pujol i Soley (Barcelona, 9 de juny de 1930), oi?.


Ens quedava pendent força feina, localitzar l’edifici que aixoplugava l’escola,  retratar les capelles d’algunes masies, .....


Esperem a l’email castellardiari@gmail.com , malgrat la minsa població de Vilanova de l’Aguda, trobar col·laboració, i per descomptat agrairíem infinitament la tramesa d’un plànol o mapa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada