dissabte, 20 de juny del 2020

CEIP SANT PAU. FIGUERES. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA.

El Joan Dalmau Juscafresa és un actiu cercador dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista de Catalunya, en aquesta ocasió em feia arribar imatges de l’escola pública Sant Pau de Figueres a la capital de l’Empordà sobirà.



Llegia que l'any 1919 a instància de l'Ajuntament, la Mancomunitat de Catalunya concedeix un crèdit per construir la nova escola de Figueres.
Els fets polítics (cop d'estat, etc.) endarrereixen la seva construcció.

L'any 1925 el govern central aprova un nou crèdit, i comencen les obres.

Els canvis polítics, instauració de la república, aplaça l'acabament de l'edifici fins al 1932.

L'escola s'inaugura el 14 d'abril de 1933.

Els plànols de l’arquitecte Rafael Sánchez Echeverría – del que no tenim dades del lloc de naixement i traspàs, NI CAP IMATGE FOTOGRAFICA , i us agrairem que ens ajudeu a posar remei a aquesta manca de dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , vitpons@gmail.com , són dels anys 1925-1930.

L'any 1959, en el solar de l'escola, l'arquitecte José María Claret Rubira (GIrona, 1908-ibidem, 1988) projecta un habitatge per a l'Inspector Comarcal d'Enseñanza Primaria.

L'any 1968, es construeix el cos central per unir les dues ales.

Patrimoni Gencat la descriu així ; edifici situat al centre històric de la ciutat.

Es tracta d'un edifici exempt voltat de patis, jardins i camps d'esport, que originàriament estava dividit en dues ales (una de nois i una de noies) que més tard (any 1968) es varen unir per un cos central.

La façana principal presenta al primer pis s'obre a una gran terrassa (originàriament coberta per rosers) i el segon a balcons sostinguts per mènsules, amb balustrada i pilars.

La façana s'ordena a partir d'uns cossos sobresortits que tallen la galeria a nivell del segon pis i que donen relleu al conjunt.

La façana posterior segueix la mateixa ordenació sense terrasses ni galeries.

Coberta a dues vessants, de teules amb cornisa dentellada amb motllures.

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=figueres&page=7&pos=62

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=19660

Ajudeu-nos en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, està clar que en matèria d’educació la victòria dels sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República va comportar un gravíssim retrocés en TOTS ELS ASPECTES.

A partir de les 00.00 del 19 de juny de 2020 comença a tot Catalunya l'etapa de la represa, la sanitat publica està sota mínims, cal que SEMPRE tingueu present mantenir la distancia de seguretat, i protegir-vos amb la mascareta si no és possible.

El Ministeri del vallesà, Salvador Illa Roca (La Roca del Vallés, Barcelona, 5 de maig de 1966), comença a admetre que les dades OFICIALS de víctimes NO SON REALS, encara però, estem pendents de tenir coneixement de les dades, nom cognoms,.., de les persones traspassades, i NO ENTENEM la dilació en fer-les públiques.

Compadiu-vos dels que ens han AMAGAT - i ens AMAGUEN - les dades de les persones que han traspassat víctimes de la Covid. 19

Déu els passarà comptes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada