dimarts, 5 de novembre del 2019

SANT MARTÍ DE RIVERT. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA

El Raul Pastó Ceballos em feia arribar una fotografia de l'església parroquial de Rivert, advocada a Sant Martí


L’enciclopèdia Catalana ens diu a l’entrada Rivert; poble situat a 887 metres d’altitud al vessant S de la serra de Sant Salvador.

De l’església parroquial (Sant Martí) depenien les de Sensui i de Castelló d’Encús, i el santuari de la Mare de Déu del Castell, capella de l’antic castell de Rivert (centre de la baronia de Rivert). La imatge de la Mare de Déu fou traslladada després a l’església parroquial que avui no té sense culte regular.

De l’edifici de Sant Martí, llegia; és un edifici d'una sola nau amb absis semicircular a llevant. Modernament, es van afegir capelles a la nau, a més de reforçar-se amb contraforts. Té un parell de finestres també romàniques, una de doble esqueixada al centre de l'absis i una d'un sol vessant a migdia.

L'aparell mostra un edifici del segle XI.

Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), va ser sens dubte, un regal del bon Déu a la humanitat , i l’eminent filòleg en s diu en relació al topònim ; un dels components del topònim és el mot que procedeix del llatí rivus (riu), però es fixa en el document més antic que esmenta el riu, on es llegeix rivus qui descendit de Erte (el riu que baixa d'Erte). Efectivament, el lloc on neix el barranc de Rivert és el gran paratge escarpat damunt de Serradell, que seria aquest lloc d'Erte de què parla el document. El verb llatí erigere dóna la forma ercta, en llatí vulgar, que en italià passa a ser erta, que encara actualment vol dir pujada. Així, Rivert seria el riu de la (gran) pujada, referint-se al seu curs, mirat, és clar, a la inversa.

Ens agradarà si és possible, rebre imatges del interior de l’església a l’email coneixercatalunya@gmail, com

http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/A_1800/1892_SMartiRivert/SMartiRivert.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada