divendres, 1 de novembre del 2019

Que en sabeu de l’esglesiola/capella de la Quadreta a l’antic terme de Fígols de la Conca?. TREMP. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA.

El Raul Pastó Ceballos em feia arribar unes magnifiques imatges del que devia ser una església i/o capella, d’una antiga masia a Fígols de Tremp que es deia "La Quadreta", d ela que hi ha una minsa informació ; la Quadreta, era una masia del poble de Fígols de Tremp, a l'antic terme del mateix nom, pertanyent actualment al municipi de Tremp.




Estava situada al costat nord-oest de Fígols de Tremp, enfilada a la Serra de Fígols, en un lloc actualment de difícil accés.
http://www.icc.cat/vissir3/?lang=ca_ES&toponim=319190%2C%204669496

De Fígols de Tremp, o Fígols de la Conca, en diu la Enciclopèdia Catalana ; despoblat (731 metres altitud ) del municipi de Tremp (Pallars Jussà), situat al vessant nord-oriental de la serra de Montllobars; l’església parroquial, dedicada a sant Víctor, depèn de la d’Eroles.

Població: 10 h [2009]

Fou municipi independent fins el 1970.

L’antic terme comprenia, a més, els pobles d'Eroles (fins abans del 1950, cap del municipi), Claramunt, Castissent i Puigverd de Talarn, els santuaris d'Arbull i Montserbós, els despoblats de Prullans, Vivers i Montllobar, la caseria de la Vileta i l’antic hostal de la Casota.

No sembla lògic – i potser no té perquè ser-ho – que un masia designada amb una forma diminutiva tingues una capella, us preguntem, i traslladarem la pregunta al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín), fora possible que la Quadreta formes part d’un petit nucli de població?. En cas afirmatiu, aquesta esglesiola podria tenir la consideració de quasi parroquial i exercir com a tal, oi?.




No en trobava cap imatge a l’Arxiu de la Masia Catalana.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com, voldríem saber quina advocació s’hi venerava, i quan i com es va produir el seu abandó.

Com em deia el Raul Pastó Ceballos, ja teniu/tenim feina.

http://territori.gencat.cat/web/.content/home/01_departament/documentacio/territori_urbanisme/cartografia_i_toponimia/nomenclator_oficial_de_toponimia_de_catalunya/pallars_jussa/pdf/tremp.pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada