dissabte, 26 d’octubre del 2019

EL PEDRÓ DEL BISBE. SENTERADA. EL PALLARS JUSSÀ.

La Guillermina Subirá Jordana publicava una fotografia del conegut com pedró del Bisbe, i m’explicava que el bisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Justí Guitart i Vilardebò (Barcelona, 16 de desembre del 1875 — Barcelona, 30 de gener del 1940), visitava Senterada l’any 1928; en aquells anys el cens voltava les 600 ànimes – així es comptava a les persones en aquella època - .


El Venerable Justí Guitart i Vilardebò , va haver de patir el cop d'estat de Primo de Rivera i la dictadura conseqüent, en la que defensar enèrgicament la sobirania del Principat, atacada des del directori militar de Primo de Rivera i els seus seguidors, va haver, també, de combatre amb fermesa els atacs al català.


Quan es va produir la sedició dels miliars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II Republicà a la que TOTS ELLS havien jurat lleialtat, es va refugiar a Andorra l’any 1936, per traslladar-se posteriorment a Itàlia, i quan les tropes nacionals van consolidar el front d’Aragó es va traslladar a Saragossa, abans de tornar a prendre possessió de la seva diòcesis.

Va morir a Barcelona : http://hemeroteca-paginas.lavanguardia.com/LVE07/HEM/1940/02/01/LVG19400201-001.pdf

De la seva activitat, més enllà de la visita pastoral a Senterada, podem destacar l’aferrissada defensa de la llengua i la cultura catalana, i el seu anhel de veure la independència de Catalunya.

Quan al topònim Senterada, el mestre Joan Coromines i Vigneaux[1][2] (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), defensa que etimològicament deriva del llatí Sancta Grata (documentat l'any 995, ap. Abadal CC, iii, 441).

https://www.monestirs.cat/monst/pajus/pj11mari.htm

P/D

El Sr, FACE[VOX], m’agrada pensar que hi ha una – mala – persona al darrera d’aquestes decisions , em bloqueja i em diu ;

Potser heu utilitzat Facebook de manera que els nostres sistemes consideren inusual, fins i tot si no volíeu fer-ho. Podeu publicar-ho de nou en 7 dies

Per descomptat cap aclariment respecte a que consideren ‘inusual’ els seus sistemes.

Això, el bloqueig de FACE[VOX] no ens converteix en CATALANS EXCEPCIONALS, sembla que dissortadament tenen instruccions de torpedinar la nostra llengua.

Sou pregats de compartir aquests enllaços, tan com us sigui possible

Sembla que la llengua catalana els provoca icterícia, doncs ja cal que s’ho facin mirar, oi?.

Llàstima que no els puguem aplicar la LEY DE VAGOS Y MALEANTES, com va fer Justí Guitart i Vilardebò, amb Borís Mikhàilovitx Skóssirev-Mavrusov, (Vílnius, Lituània, aleshores part de l'imperi Rus; 12 de gener de 1896 - Boppard, Alemanya Occidental, 27 de febrer de 1989),[1] conegut també com a Borís I d'Andorra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada