dimarts, 23 d’octubre del 2018

ESGLÉSIA DE SANT PERE MÀRTIR DE SANT ROMÀ D'ABELLA. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Arribar-se fins al Pallars demana temps, capacitat, diners,..., i molt a contracor, aquestes comarques, la veïna Ribagorça, l’Urgell sobirà i la Cerdanya jussana, son sens dubte les ‘menys’ documentades al coneixercatalunya@gmail.com , per aquesta raó quan el Josep Vives i Domingo, s’oferia a retratar el patrimoni immoble, en una ‘joint venture’ com la que tenim amb el Josep Auge Carles ( Blanes, la Selva, 25-06-1955) en relació a Blanes em semblava perfecte.




La fotografia – ara amb color – és idèntica a la que feia el Josep Salvany Blanch l’any 1920.
http://mdc.csuc.cat/cdm/search/collection/bcsalvany/searchterm/abella/field/all/mode/all/conn/and/order/title/page/1

La diferència està únicament en que aquella era una església ‘ viva’ i aquesta és NOMÉS un edifici monumental.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=25020

Sant Pere Màrtir és al centre del raval situat al sud-est de la població de Sant Romà d'Abella.

L'església és de planta d'una sola nau amb absis semicircular, lleugerament ultrapassat.

La volta de canó seguit, l'arc presbiteral i la volta de quart d'esfera de l'absis que arrenquen d'una cornisa bisellada, són ultra-semicirculars.

A l'exterior, l'absis presenta una finestra central de doble esqueixada i un fris al ràfec de pedres ben tallades formant una decoració de triangles, similar a la que hi ha al campanar de Sant Esteve d'Abella de la Conca.

La porta adovellada s'obre a la façana de ponent on també hi trobem el campanar d'espadanya de dues obertures. El tipus d'aparell ens indica que és una construcció iniciada al segle XI i acabada amb l'execució de l'absis i la volta de la nau al segle XII.

Quan al topònim llegia; Abella, en la documentació antiga Abbelia (Segle XI), d’origen incert però probablement relacionat amb el mot del llatí tardà apicula ‘abella’; Conca, en relació amb la Conca de Tremp, denominació popular del Pallars Jussà.

Es manté – si més no – la memòria de les esglésies, dissortadament però, s’ha perdut en molts casos la memòria dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, que en les poblacions petites, solien coincidir amb la rectoria on s’ensenyaven les primeres lletres a la mainada.

Qui per la memòria, per identitat.

Sou pregats d’ajudar-nos a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com ,  en la recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista.

Els sostre demogràfic del Pallars jussà, s’assolia al cens de 1857 amb 28.861 ànimes, l’any 2000 eren 12.442, la xifra més baixa, que creixerà fins al 13.301  habitants de dret, en que es tancava l’any 2024.

El Reino de España,  ha girat l’esquena al Patrimoni històric de Catalunya

La Generalitat de “ Barcelona”  disposa de pocs recursos que amb criteri electoralista dedica principalment a la conurbació  barcelonina

Que Sant Pere Màrtir elevi a l’Altíssim la pregaria del poble català per assolir la seva llibertat nacional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada