dilluns, 22 d’octubre del 2018

CAPELLA MARE DE DÉU DEL ROSARI. VILAMOLAT. CASTELL DE MUR. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Vilamolat de Mur mai va tenir església per al conjunt del poble, dues de les seves cases però, tenen capella pròpia i, quan cal, fan les funcions de parròquia de Vilamolat: Casa Miret té la capella de la Mare de Déu del Roser, mentre que Casa Josep (o Casa Castells), té la de Sant Miquel.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Vilamolat_de_Mur#/media/File:Castell_de_Mur._Vilamolat_de_Mur_5.JPG
https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Miquel_(Vilamolat_de_Mur)
file:///C:/Users/Usuario/Downloads/Mem%C3%B2ria_i_Normativa_espec%C3%ADfica.pdf
http://www.bisbaturgell.org/index.php/ca/bisbat-durgell-sp-770872453/territori/pallars-jussa/230-tremp/593-vilamolat

Patrimoni Gencat ens  diu que la capella és de planta rectangular i està coberta per una volta d'aresta. A l'exterior la coberta és inclinada feta de pedra del país a una sola vessant. La coberta és única tant per la capella com pel forn de pa. Per la seva ubicació només disposa de dues obertures a l'exterior: la porta d'accés, des de la plaça del poble i una petita finestra de poc més de quaranta centímetres de diàmetre.

La capella disposa d'un campanar d'espadanya d'un sol ull, ubicat a l'extrem sud-est de la construcció. Aquest consta de dos nivells, segon va ser afegit, posteriorment amb una campana a cadascun d'ells.

La capella del Rosari és una construcció senzilla del segle XI i segurament la primera construcció del poble dins dels dominis del Pabordat de Mur. Al llarg dels anys ha sofert diverses modificacions. Actualment, després de la restauració realitzada a l'any 2000 en que foren retirades restes de construccions veïnes, ens trobem davant dels volums originals de la capella.


Fotografia de Josep Vives i Domingo



Es manté – si més no – la memòria de les esglésies, dissortadament però, s’ha perdut en molts casos la memòria dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, que en les poblacions petites, solien coincidir amb la rectoria on s’ensenyaven les primeres lletres a la mainada.

Qui per la memòria, per identitat.


Sou pregats d’ajudar-nos a l’email coneixercatalunya@gmail.com ,  castellardiari@gmail.com en la recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista.

Que la Marededéu del Rosari  i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels mallorquins, illencs , sahrauís ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits   … ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada