dimarts, 20 de juny del 2017

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT PONÇ DE VALL-LLEBRERA. ARTESA DE SEGRE. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

Continuàvem el Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 + Castellar del Vallès,  6 de maig de 2019 )  i l’Antonio Mora Vergés el nostre pelegrinatge pel terme d’Artesa de Segre, tenia clar que ens caldran més visites si volem completar el inventari d’esglésies com feia el Josep Maria Gavín i Barceló (Barcelona, 21 de juny 1930), i continua fent – en la mesura que les seves obligacions com arxiver li ho permeten – el Josep Sansalvador Castellet ( Barcelona, 7 de maig 1966 )

Llegia en relació a Vall-llebrera, al terme d’Artesa de Segre, a la comarca de la Noguera; vora la carretera hi ha l'edifici on era, abans del 1936, l'ajuntament d'Anya i que després serví d'escola i de casa per als mestres.

Ens agradarà rebre’n una imatge a l’email coneixercatalunya@gmail.com

https://www.poblesabandonats.cat/fitxes/816

L'església parroquial de Sant Ponç, de la qual depèn la de Vall-llebrerola, és obra del segle XVI.


El Josep Olivé Escarré no se’n sap avenir del fet no trobar cap esser humà, i una minsa representació de la vida animal; on son els ramats d’ovelles?. On son els ocells ?. Fins, on son les mosques ?.

Patrimoni Gencat
en fa aquesta descripció ; església d'una nau amb capelles, sagristia i garatge adossat lateralment. La façana principal té una composició amb un eix central definit per la porta amb arc de mig punt i grans dovelles regulars sobre una imposta. A sobre hi ha una fornícula i un rosetó amb calat de pedra rematat per una espadanya de dues obertures, amb una campana. La coberta és de dues vessants sobre la planta rectangular. L'edifici té un atirantat metàl•lic de reforç.

Ens agradarà rebre imatges del interior a l'email castellardiari@gmail.com 

El lloc s'anomenava antigament Mirandol*, lloc que és documentat el 1053 en la dotació de Sant Miquel de Montmagastre.

Ens agradarà saber a l’email coneixercataunya@gmail.com el fonament d’aquest topònim, Mirandol.

Artesa de Segre vol, i ‘dol’ alhora, pel que fa a ‘posar en valor’ el vast patrimoni històric i artístic situat dins del seu extens terme municipal de 175,9 km²

http://www.artesadesegre.net/publicacions/rc0302.pdf

Ens agradarà , si existeixen, rebre un exemplar dels Goigs a l'email castellardiari@gmail.com 

El sostre demogràfic  d’Artesa de Segre s’assolia al cens de 1930 amb 4901 ànimes,  estancava l’exercici 2024 amb 3.485 habitants de dret, concentrats majoritàriament a la ciutat d’Artesa de Segre, títol que  l'any 1927 el rei Alfons XII li va concedir, atenen  la sol·licitud del seu amic Joan Maluquer i Viladot  (Barcelona, 3 de setembre de 1856 - Barcelona, 12 de juliol de 1940)  , membre d'una família amb una llarga vinculació amb el municipi. Amb aquest reconeixement  es va evitar  que Artesa de Segre i la seva Horta quedessin inundades per les aigües del pantà que es planejava construir amb presa a Salgar, i que  finalment no va ser mai construït.

La població de Catalunya al cens de 1930 era de 2.791.292, i al tancament de l’any 2024, era de 8.119.550,  si Artesa de Segre hagués seguit el mateix creixement hauria de tenir 14.256 veïns, el despoblament de la Catalunya interior és  alhora que esfereïdor,  del tot inexplicable,  s’expliqui, com s’expliqui.

Amb els seus  175,9 km² , Artesa de Segre,  supera la superfície de la comarca del Barcelonès que té 144,7 km², i que inclou les ciutats de  Badalona. Barcelona. l'Hospitalet de Llobregat. Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet

Dissortadament el ‘capital humà’ és una de les grans mancances d’aquesta comarca, i com trobem a Lluc 10: 2, la collita és abundant, els segadors però , són pocs; pregueu, per tant, a l'amo dels sembrats que enviï més segadors. Amén!

Divulgueu per arreu el patrimoni històric i/o artístic de Catalunya , és un dels nostres millors actius com a nació.

Que Sant Ponç elevi a l'Altíssim la pregaria del poble català per assolir la seva llibertat nacional. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada