dimecres, 30 de novembre del 2016

SANT MIQUEL DE CENTENYS. ESPONELLÀ. PLA DE L’ESTANY. GIRONA. CATALUNYA



Veia un campanar en sortir de la finca del Josep Castellà Abella, i decidia, malgrat les intenses pluges que havien caigut en els dies anteriors, arribar-m’hi a retratar-lo.



La descripció telegràfica de patrimoni Gencat ens diu; edifici religiós format per una sola nau coberta amb volta de canó corregut i absis pla sense sobresortir de la nau. És de planta rectangular. A l'interior hi ha un banc perimetral que ressegueix els laterals de la nau. La coberta a dues aigües, avui enrunada, estava suportada per dos murs diafragmàtics a més dels murs de perímetre. El campanar és d'espadanya, les cantonades estan formades per carreus escairats i en els panys els carreus són més menuts i arrodonits. Tota la façana nord i la est estan cobertes de vegetació.


Advertia que les cobertes estaven refetes, i quan al interior, que s’endevina obert- no podia accedir-hi perquè els esbarzers, i la brusca m’ho impedien.





L’advocació era la de Sant Miquel, el Princep de les Milícies Celestials, perdia la seva infinita batalla amb el maligne a Centenys, terme d’Esponellà. Fins el camí d’accés s’ha esborrat.


Espero amb ànsia la resposta de l’Ajuntament en relació a quan s’edificaven les ‘ noves’ escoles d’Esponellà, Centenys i el Vilert [ aquestes dues d’idèntica estructura ], i de quin en va ser l’autor.


ESCOLES DE CENTENYS


ESCOLES D’ESPONELLÀ I VILERT.


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , posar ‘ en valor’ el patrimoni històric i/o artístic que Catalunya conserva – encara – és feina de TOTHOM.








EL Jordi Palomer, m’enviava  fotografíes,  i em deia que l’edifici ha estat objecte de restauració.


El topònim Centenys és un derivat del llatí SENTIX, -ICIS 'mata d'espines', d'on provenen els noms de poblacions catalanes , com la Sentiu (n'hi ha tres) i el derivat Sentigosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada