dimecres, 30 de novembre de 2016

SANT MIQUEL DE CENTENYS. ESPONELLÀ. PLA DE L’ESTANY. GIRONA. CATALUNYA

Havia retratat l’edifici ruïnós de les escoles públiques de Centenys , que s’inauguraven a la dècada dels 40 del segle XX, gràcies a la generositat de Acisclo Castellà Guifreu, aleshores alcalde d’Esponellà.. L'Anna Serrat Xargay me'n havia indicat la ubicació.

Veia un campanar en sortir de la finca del Josep Castellà Abella, i decidia, malgrat les intenses pluges que havien caigut en els dies anteriors, arribar-m’hi a retratar-lo.


La descripció telegràfica de patrimoni Gencat ens diu; edifici religiós format per una sola nau coberta amb volta de canó corregut i absis pla sense sobresortir de la nau. És de planta rectangular. A l'interior hi ha un banc perimetral que ressegueix els laterals de la nau. La coberta a dues aigües, avui enrunada, estava suportada per dos murs diafragmàtics a més dels murs de perímetre. El campanar és d'espadanya, les cantonades estan formades per carreus escairats i en els panys els carreus són més menuts i arrodonits. Tota la façana nord i la est estan cobertes de vegetació.

Advertia que les cobertes estaven refetes, i quan al interior, que s’endevina obert- no podia accedir-hi perquè els esbarzers, i la brusca m’ho impedien.


L’advocació era la de Sant Miquel, el Princep de les Milícies Celestials, perdia la seva infinita batalla amb el maligne a Centenys, terme d’Esponellà. Fins el camí d’accés s’ha esborrat.

Espero amb ànsia la resposta de l’Ajuntament en relació a quan s’edificaven les ‘ noves’ escoles d’Esponellà, Centenys i el Vilert [ aquestes dues d’idèntica estructura ], i de quin en va ser l’autor.

ESCOLES DE CENTENYS
http://www.guimera.info/wordpress/tribuna/?p=4649

ESCOLES D’ESPONELLÀ I VILERT.
http://issuu.com/1coneixercatalunya/docs/1_in_memoriam_de_esponella

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , posar ‘ en valor’ el patrimoni històric i/o artístic que Catalunya conserva – encara – és feina de TOTHOM.

El topònim Centenys és un derivat del llatí SENTIX, -ICIS 'mata d'espines', d'on provenen els noms de poblacions catalanes , com la Sentiu (n'hi ha tres) i el derivat Sentigosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada