diumenge, 3 de juliol del 2016

HERETAT DE GUÀRDIA. BARONIA DE RIALB. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

Llegia que Pere Serra de Madrona - potser la Madrona que és una de les cinc entitats de població del municipi de Pinell de Solsonès a la comarca del Solsonès, de poblament totalment dispers, format a base de masies . El poble, ocupa el sector nord-occidental del terme municipal, limitant al nord amb el terme municipal de Bassella, ja a la comarca de l'Alt Urgell. Per l'est limita amb el terme del poble de Pinell, al sud amb el del poble de Sallent i a l'oest amb el ja citat terme municipal de Bassella (Alt Urgell) i el de Vilanova de l'Aguda (Noguera) - comprava aquesta casa el 4 de maig de 1589. No trobava enlloc cap senyal heràldica d’aquesta família, que assolirien un gran poder en aquesta contrada, i tindrien el privilegi de ser enterrats al fossar familiar situat darrera de la capella de Sant Josep.




Trobava una minsa informació – que agrairé en vulgueu amplir a l’email coneixercatalunya@gmail.com – ‘ mas del segle XV, situat a migdia del poble i parròquia dePalau de Rialb, dins l'anomenat Pla de Guàrdia on hi hagué una torre de sentinella. El 2009 l'edifici fou rehabilitat per funcionar com a allotjament rural. Al mateix temps es va restaurar la capella annexa dedicada a Sant Josep’.

Advertia que la capella és inaccessible des de l’exterior – la porta no té pany - , i lògicament s’ha d’obrir des del interior, demanava , una vegada més, l’ajuda del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín), amb l’esperança de que ells en tinguin imatges.


Em portava fins aquesta casa un esdeveniment de caire familiar agradabilíssim, això però – la cabra tira al monte – no em feia desviar del meu desig de saber més d’aquesta casa, i la seva història.

L’ Anna Boncompte propietària de l’Heretat de Guardià, m’enviava un email on em deia;

Bon dia,

adjunto les imatges del interior de la capella de Sant Josep



Salutacions

Rebia un parells d’imatges del Josep Sansalvador Castellet , datades el 18-IV-1992, des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) de la capella de Sant Josep del mas Heretat de Guàrdia de Bellfort (La Baronia de Rialb), la Noguera, Lleida.



Ens l’extens terme de la Baronia de Rialb, 145,03 km² constaven censades a darreries de l’any 2014, 235 habitants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada