No va ser un creixement ‘demografic’ sinó clarament conjuntural, Cardedeu era un indret d’estiueig per una determinada classe social, "un palco al Liceu i una torre a Cardedeu".
Això va comportar que s’aixequessin un bon nombre de magnífiques torres, de diferents estils, que donaven aixopluc a la burgesia barcelonina de l’època.
Cardedeu superava el primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera) amb nota, al cens de 1930 hi havien 2477 veïns.
El segon feixisme ( Dictadura de Franco ) sorgit de l’aixecament militar contra el Govern de la II República, utilitzarà l’emigració com eina per desfer la llengua i la cultura catalana, i com a conseqüència de l’arribada massiva de persones, les ciutats, viles i pobles, que disposaven de comunicacions ferroviàries, creixeran de forma quasi exponencial.
El sistema polític facilitarà la destrucció del Patrimoni Històric amb la doble finalitat d’enriquir-se, i de ‘dessolar la terra’. L’adveniment de la ‘Democraciola’ - més enllà del nom – no comportarà canvis substancials.



L’absència d’un Catàleg de Patrimoni consultable el línia, complica força la tasca de documentar les restes d’aquest ‘naufragi civil’, que ens ha portat a la misèria.
Podeu accedir de manera interactiva amb diferents documents des del mapa al qual us porten els enllaços següents:
ResponEliminahttp://cardedeu.cat/el-municipi/mapa-del-patrimoni-de-cardedeu/
https://www.instamaps.cat/visor.html?businessid=a175ef8ea71e76a68a95548371288888&id=18375122#13/41.6422/2.3506
Un dels documents és el Pla especial i catàleg del patrimoni on es documenten els elements patrimonials. Crec que pot ser molt del vostre interès