dimarts, 16 de maig del 2023

IN MEMORIAM. ESCOLA PARROQUIAL D’AIGUAFREDA ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA.

 

El facebook em “ tornava” una fotografia del 16 de maig de l’any 2021, “ primera escola a Aiguafreda a càrrec del vicari, a la planta baixa de l'ajuntament al costat de l'església. Hora del pati”.





L’església antiga de Santa Maria  - que apareix a la fotografia - era un edifici amb façana barroca, d’una sola nau i teulada a dos vessants, dotada d’un campanar de torre obert als quatre costats.


Tot i que havia estat objecte recent de modificacions, com l’alçament del campanar després que fos afectat per un llamp, l’any 1970 va ser enderrocada per donar a pas a la “ nova “   església de Santa Maria que  va ser inaugurada el 1970 i consagrada pel bisbe de Vic, Ramon Masnou Boixeda (Santa Eugènia de Berga, Osona, 3 de setembre de 1907 - Vic, Osona, 9 de juny 2004), citat de manera afectuosa pels vigatans,  com en “Ramon de les Cabres” , ja que  en els seus sermons sovint parlava del pastor que guia el seu ramat.


Aixecada a iniciativa d’una junta parroquial, va comptar amb un ampli suport popular que, a través de campanyes i donacions, van ajudar a finançar-ne la construcció.


 L’edifici va ser dissenyat per l’estudi d’arquitectura de Joan Antoni Cendoya Martínez  ( ens agradarà tenir noticia de lloc i data de naixement i si fos el cas de traspàs  a l'email castellardiari@gmai.com )  i s’inscriu en el corrent arquitectònic d’edificis religiosos arribat a Catalunya amb el moviment Modern i entronca amb els nous postulats teològics del Concili Vaticà II (1962-1965)


Aiguafreda, amb un cens de 450 persones l’any 1900,  no superava el miler de veïns fins al cens de 1960, amb 1.223 ànimes, i tancava l’exercici 2022 amb 2.552 habitants de dret.


S’atribueix a Leopoldo Ramón Pedro Calvo-Sotelo y Bustelo1 (Madrid, 14 de abril de 1926-Pozuelo de Alarcón, Madrid, 3 de mayo de 2008) aquesta frase "Hay que fomentar la emigración de gentes de habla castellana a Cataluña y Baleares para asegurar así el mantenimiento del sentimiento español que comporta"

 

Sempre he pensat que també al infern hi han espais “ reservats”,  on es troben  el  Leopoldo Ramón Pedro Calvo-Sotelo y Bustelo, el Francisco Franco Bahamonde​​, el Miguel Primo de Rivera y Orbaneja, Adolf Hitler, Benito Amilcare Andrea Mussolini,..., i tenen plaça reservada Vladímir Vladímirovich Putin, Recep Tayyip Erdoğan,..., i tots els que NO RESPECTEN a les minories.

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada