dissabte, 19 de març del 2022

VALLMANYA DE PINÓS A VISTA D'OCELL . EL SOLSONÈS

 

El Jordi Vila Juncá, publica una fotografia de Vallmanya, poble del municipi de Pinós, a la comarca del Solsonès.




Llegia que al SE del terme, al peu de la serra de Pinós i al voltant de la riera de Vallmanya, s’estén el terme parroquial de Vallmanya, centrat per l’església de Sant Pere de Vallmanya, situada en un tossal encastellat; és un edifici d’origen romànic que ha sofert però,  diverses reformes fins al segle XIX; prop seu hi ha algunes masies.


Se celebra la festa major el diumenge següent al 26 de setembre, per la festivitat dels Sants Metges, patrons del poble.


El lloc és esmentat ja el 951 en un document on el rei Lluís confirmà a l’abat de Montserrat la possessió del lloc de Vallemaria (potser Vallemania ) prop de la muntanya de Montedó amb les esglésies que hi hagués.


 Un feudatari, Ramon de Vallmanya, autoritzà el 1193 el pas dels ramats de Santes Creus pel camí ramader que passava per Boixadors, Vallmanya, Segaler (prop de Cardona) i continuava per la muntanya vers Montmajor.


El castell de Vallmanya pertangué fins al segle XIV a la baronia de Pinós; fou després de Bernat de Boixadors i consta més tard com a senyoria de Montserrat.


Entre les masies destaquen les de Can Sala, Oliva, Bonsfills i Can Prat, totes amb capella (la de Can Prat, dedicada a sant Miquel, és romànica).


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/03/sant-miquel-de-vallmanya-pinos-el.html


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/04/sant-pere-de-vallmanya-pinos-el.html


http://www.guimera.info/wordpress/coneixer/santa-maria-de-l%E2%80%99avellana-o-del-mas-sala-pinos-el-sol-%E2%80%8F/


Quan al topònim el diccionari català valència balear – el que posa a “les tres pedretes” als anticatalans -  ens diu que etimològicament deriva del llatí valle magna, ‘vall gran’.


Ens queda feina a fer.


Poseu el Solsonès a la vostra agenda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada