dimecres, 27 d’octubre del 2021

EL MILLOR RACÓ. LA VALL DE CABÓ. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ IN PECTORE” DELS PIRINEUS

 

Al Jordi Vila Juncá sovint li surt el poeta que porta dins, i alhora que magnifiques fotografies, publica peus informatius, molt interessants, com succeïa quan retratava  el poble de Cabó, és situat a banda i banda del riu de Cabó, a 768 metres  d’altitud, sota la serra de Prada.

 



Roses vermelles ,

a Cabó ,

com  dia d 'estrelles.....

per tot el món.

 

 Les cases que hi ha a l’esquerra del riu són esglaonades pels vessants i les de la dreta, a la plana, voltades de conreus.


El riu es passa per un pont de pedra, d’un sol ull, rodó, construït el 1915.

 

L’església parroquial, dedicada a sant Isidre i sant Serni, fou bastida denou,  en la construcció de l’actual edifici, orientat de N a S, es va reaprofitar la capçalera d’un anterior temple orientat d’E a W. L’església té un absis al N i un altre a l’W, mentre que el que hi devia haver a l’E, formant una capçalera trevolada, ha desaparegut. Es conserva la cúpula del creuer (emmascarada exteriorment per una teulada de doble vessant i un petit campanar a llevant), i la nau es cobreix amb volta de canó.


L’antiga església parroquial,  romànica, i una mica alterada posteriorment, és un monument força interessant, d’estructura complexa, advocada  a  Sant Serni domina la població.

 

La  festa major és  el tercer diumenge d’agost; un dels actes més populars de la festa és la representació teatral de l’obra L’Arnaldeta de Caboet, que presenta una pubilla de les valls d’Andorra en temps del catarisme.


Es fa  festa també per Sant Isidre, el diumenge despres del 15 de maig, coneguda com la festa dels pagesos,  ,malgrat   aquest culte venia imposat “ manu militari “ pels botxins del REINO DE ESPAÑA.


De forma esglaonada, ja sabeu que tenim una xarxa viaria – sobretot a les comarques pirinenques – molt abandonada per les administracions, tant la catalana , que diu que no té diners, com la del REINO DE ESPAÑA, que – als fets ens remeten – no té cap intenció de millorar la qualitat de vida d’aquelles persones que malgrat tots els inconvenients, persisteixen en voler viure en aquestes comarques. Veniu a la Vegueria “ in pectore” dels Pirineus, i feu tota la pressió que pugueu perquè es faci efectiva  d’una punyetera vegada, la distribució territorial de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada