dijous, 23 de setembre del 2021

SANT BERNABE D’ARES. CABÓ. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ IN PECTORE” - FINS QUAN SENYOR ? – DELS PIRINEUS

 

La Pilar Capdevila Verges, cerca els orígens del cognom que compartim, i m’explica  que una part de la família era originaria de la vila d’Ares, al terme de Cabó, a la comarca de l’Urgell sobirà, a la Vegueria – eternament “ in pectore   - dels Pirineus.


L’altra procedia de Solanelles, amb aquest nom hi ha un poble a la comarca de l’Anoia, i en la mateixa comarca de l’Urgell sobirà hi ha Solanell :

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/04/esglesia-parroquial-de-sant-julia-de.html


La Maria Lluïsa Cases i Loscos, escriu de Sant Bernabé d’Ares (Cabó), a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0605601ae.xml

Sant Bernabé d’Ares (Cabó); la vila d’Ares és esmentada en documents dels anys 1068, 1080, 1090 i 1162 —el castell ja ho era l’any 1027, com a límit pel nord d’un alou de la vila de l’Ametlla—, formant part de la vall de Cabó, domini de la família Caboet i, després del 1185, per l’enllaç matrimonial entre aquesta casa i la de Castellbò, del vescomtat de Castellbò, que gaudia de la jurisdicció criminal i alta, mentre que la jurisdicció civil i baixa era exercida pel capítol d’Organyà. Així, en cas de pena pecuniària, la vescomtessa en rebia una meitat i el capítol l’altra. Al segle IX el monestir de Sant Climent de Codinet hi tenia diverses possessions.

 

De la seva església, dedicada a sant Bernabé, no n’hem trobat cap referència.


Tanmateix és documentada l’església de Sant Cristòfol d’Ares, esmentada en l’acta de consagració de l’església de Santa Maria d’Organyà del 1090, com a bé concedit pel senyor de Cabó a aquesta església en la seva anterior consagració l’any 1057.


En documents del 1068 i 1080, les terres motiu de donació i venda, situades a la vila d’Ares, eren “in apendicio de Sancto Chrisptofori…”. Es tractaria de la mateixa església que degué canviar d’advocació, possiblement en ser reedificada, ja que l’actual edifici no presenta restes de construcció medieval.

 

Retrataven l’edifici de l’església de Sant Bernabé, actualment abandonada, el      Josep Maria Gavín i Barceló (Barcelona, 21 de juny 1930) l’any 1974, i l’Antonio Moras Navarro, q.e.p.d., l’any 1987.

 


 https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0029486.xml

https://arxiugavin.wordpress.com/



http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=15496


 Llegia que Sant Bernabé  d’Ares, era sufragània de la  església parroquial de Cabó, advocada a SantSerni,  i ara   - malgrat l’abandó - depèn de la parròquia de Coll de Nargó.


Si algú té informació dels Verges d’Ares, sou pregats de fer-nos-la saber a l’email castellardiari@gmail.com, i a la Pilar Capdevila Verges


De forma esglaonada, ja sabeu que tenim una xarxa viaria – sobretot a les comarques pirinenques – molt abandonada per les administracions, tant la catalana , que diu que no té diners, com la del REINO DE ESPAÑA, que – als fets ens remeten – no té cap intenció de millorar la qualitat de vida d’aquelles persones que malgrat tots els inconvenients, persisteixen en voler viure en aquestes comarques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada