dimarts, 8 de setembre del 2020

EL POU CALENT. LA GARRIGA. EL VALLÈS ORIENTAL

 

La Carme Pecanins Luna em feia arribar una imatge del pou que està recolzat sobre la façana de la casa del carrer dels Banys, 27-29 de la Garriga.



Patrimoni Gencat esn diu que  consta d'una obertura tipus finestral i una font a la part inferior. La finestra és de llinda i brancals de pedra, l'accés al buit del pou està protegit per una reixa. A la llinda hi ha gravada la data 18/63 i esculpit l'escut de la Garriga: al centre les quatre barres, la corona de municipi i les palmes del martiri de Sant Esteve, patró de la vila. A la part inferior, hi ha el brollador de coure que surt d'un sòcol de marbre de perfil sinuós, porta la inscripció: POU CALENT. L'aigua es decanta a dins d'una pica amb reixa integrada a nivell del terra.

https://www.elrebostdelpoucalent.cat/ca/La-Font-del-Pou-Calent.html

https://el9nou.cat/valles-oriental/actualitat/la-garriga-reobre-el-pou-calent-del-carrer-dels-banys/

Malgrat  que a la llinda hi diu 1863, el pou és anterior, això ho confirma el fet  que en les sessions municipals del mes de gener de 1863 s'iniciaren una sèrie de tràmits i plets per determinar si l'ús que en feia el veïnat constituïa o no una servitud comunal.

L'any 1986 es va fer una restauració de la pedra, i es va col·locar un aplacat de pedra que emmarca el broc de sortida de l'aigua i també es va protegir la part posterior de la font.

Ens agradarà tenir noticia de l’autor de de  la restauració i si fos possible de l’autor de la Font.

la manca de dades,  fet “habitual”  en massa ocasions, malgrat que els aborígens n’estem ”resignats” , altrament no  haguéssim passat   la dictadura franquista,  ni la “democraciola” hereva,  sorprèn força,  perquè gràcies a la divulgació, aquesta mala praxis,  es vista per arreu com un més dels DEFECTES de la MARCA ESPAÑA

En qüestió de patrimoni no hi ha “obres menors”, hi ha OBRES BEN FETES i OBRES MAL FETES, i sempre, sempre, sempre, és just i necessari reconèixer la tasca d’aquells que les duen a terme.

El mateix Manuel Joaquim Raspall i Mayol (Barcelona, 24 de maig de 1877 - la Garriga, 15 de setembre de 1937), duia a terme dues fonts publiques a la Garriga, i la reforma de la Font del Lleó de Caldes  de Montbui, on col·laborava amb l’escultor  Eusebi Arnau i Mascort (Barcelona, 8 de setembre de 1863 - 2 de juliol de 1933)



Si us interessa l’obra de la Carme Pecanins Luna, i voldríeu posar-vos en contacte amb ella, adreceu-nos un email a castellardiari@gmail.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada