divendres, 28 de febrer del 2020

CASA D'EMPARA . VILANOVA I LA GELTRÚ, EL GARRAF

Anàvem de tornada, el Pere Albert Carreño, el Juan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés, havíem dedicat quasi tot el dia a visitar Vilanova i la Geltrú, començàvem al Cementiri Municipal – on continuava trobant a faltar panells informatius als monuments funeraris, espero que ara si, l’alcaldessa, Olga Arnau Sanabra, posi remei a aquest ‘oblit’ - , continuàvem per Ribes Roges, Sant Cristol/Menna, dinar al restaurant Ceferino, un llarg passeig per la Rambla, i en el camí de tornada retratava el conjunt format per la casa i la capella d'Empara situat a la rambla de Josep Tomàs Ventosa, cantonada amb el carrer Llibertat. Es tracta d'un edifici de grans dimensions, amb la capella a l'extrem dret i un jardí a la part esquerra. Consta de planta baixa i dos pisos. Té com a elements remarcables les finestres, d'arc rebaixat i amb motllures trencaaigües d'inspiració gòtica, ornamentades amb motius florals i figuratius. Una barana de pedra amb un petit frontó central corona l'edifici.


La coberta és a dues vessants a la part central i plana als costats, on sobresurten construccions destinades a serveis.

La Capella de quatre trams separats per arcs ogivals i coberts per sostre pla. Té absis poligonal. Damunt l'atri hi ha un doble cor amb llotja.

La coberta és a dues vessants, llevat la part del cor, amb terrat, i de l'absis, que és a tres vessants. La façana principal, de composició simètrica, presenta un portal d'arc ogival amb decoració de frondes i finestres també ogivals, de llenguatge neogòtic. Presenta un campanar d'espadanya. La façana lateral té quatre finestres d'arc apuntat.

L'origen d'aquest edifici es pot situar el 1866, quan Joan Serra i Totesaus oferí a l'ajuntament de Vilanova i la Geltrú una renda anual que havia de contribuir a la fundació i manteniment d'un asil per a vells pobres i desvalguts. L'oferiment no es va poder aprofitar fins alguns anys més tard, quan la senyora Magdalena Miró i Alegret de Llanusa (Vilanova i la Geltru, 28 d’agost de 1793 + ? ) deixà, a la seva mort, un llegat consistent en terrenys i una pensió anual amb la mateixa finalitat.

https://www.cossetania.com/tasts/vilanovines.pdf


http://www.ub.edu/duoda/bvid/text.php?doc=Duoda:text:2017.02.0039

Aleshores es va constituir un patronat de gestió de la casa d'Empara, que fou inaugurada l'11 d'abril de 1875.

Posteriorment s'afegiren noves sales, obertes el 1878.

Entre 1879 i 1882 es va construir la capella neogòtica, obra de l'arquitecte Josep Oriol Mestres i Esplugas (Barcelona, 21 de novembre de 1815 - 7 de juliol de 1895.

El 1897 adquirí els jardins del Tívoli per formar el pati d'esbarjo. La façana lateral fou construïda l'any 1892.

El 1947 la casa d'Empara experimentà una nova ampliació i l'arquitecte Josep Maria Jujol i Gibert (Tarragona, 16 de setembre del 1879 – Barcelona, 1 de maig del 1949) Josep M. Jujol i Gibert va dissenyar el sagrari i l'altar.


La institució és regentada des del seu inici per les germanes de l'orde de Sant Vicenç de Paül.

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/09/collegi-de-lamparo-vilanova-i-la-geltru.html


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=12027

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=12028

Poseu Vilanova i la Geltrú, el Garraf, Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020

Tal com va tot plegat, canvi climàtic, coronavirus, i ..., fer plans a llarg termini nio embla massa logic, oi?., l’Ebre jussà, Tarragona, Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020

Tal com va tot plegat, i amb el paisatge que regeix el món, Donald John Trump , Vladímir Vladímirovitx Putin, Xi Jinping , Recep Tayyip Erdoğan, Binyamín Netanyahu ,.., i altres que per caritat us estalvio, el canvi climàtic - que sembla del tot irreversible - , el coronavirus,..., fer plans a llarg termini no sembla massa Logic, oi?.

Ermessenda de Valrà, ho deixava escrit, el demà NO existeix.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada