diumenge, 16 de setembre del 2018

JALPÍ. EL FAR ‘ITINERANT'. BLANES / ARENYS DE MUNT, BLANÈS?.

El Joan Ramos Borràs, publicava al facebook; algú preguntava l'altre dia pel far que hi va haver a Blanes darrera del convent.



Aquest far es troba ara darrera el castell de la finca de Can Jalpi a Arenys de Munt. L'he anat a visitar i he fet unes fotos. La veritat es que esta en un estat deplorable, al mig de bosc. Es una pena ja que es una petita joia, jo diria que es d'estil modernista.


Li demanava alguna prova de que el far del Castell Jalpi , sigui el mateix que hi havia prop del Convent de Santa Anna de Blanes.

Va ser un regal?.

Va ser un espoli?

Va ser una compravenda?.

Els d’Arenys no fan esment de la seva ‘procedència’:

https://historiesdemar.wordpress.com/2012/11/15/un-far-molt-particular/

http://www.arenysdemunt.cat/document.php?id=2383

El Castell Jalpi és obra de l’arquitecte Miquel Madurell Rius (l'Hospitalet de Llobregat, 1869 - Barcelona, 1936)

El Joan Ramos Borràs, deixava un comentari al facwbook ; l’article de Juli Baca i Vives –químic retirat i assidu col·laborador de l’arxiu- Notes sobre els primers enllumenats públics a Blanes, inclou una dada prou desconeguda. Es tracta d’un far construït el 1896 a l’antic convent de la vila, com una mostra d’agraïment al poble per la concessió a l’empresa Jalpí de l’enllumenat elèctric implantat aquell any. La llum del far va ser prou efímera, ja que al 1900 va deixar de funcionar, i l’any següent es va desmuntar per tornar a alçar-se pedra per pedra a una masia d’Arenys de Munt del propietari de l’empresa d’enllumenat.

Al facebook s’obria un debat sobre el ‘far itinerant’, que concloïa de forma magistral el Joan Ramos Borràs; quedaria molt be en alguna plaça de Blanes.

Afegeixo amb tot el respecte, i perquè no a la seva ubicació original?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada