dilluns, 22 de juliol del 2024

SANTA EULÀLIA DE BONNER. GÓSOL. EL BERGUEDÀ. LLEIDA

 Rosa Serra Rotés (Puig-reig, 1958), retratava l’any 1982, Església de Santa Eulàlia. Bonner. Gósol. El Berguedà. Lleida

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/65663

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/64064

Bonner és un despoblat en el terme municipal de Gósol, a 1.320 metres  d'altura, que actualment està en ruïnes. 

Hi destaca l'església de Santa Eulàlia de Bonner, inclosa en la ruta del Camí dels bons homes,

Santa Eulàlia de Bonner, que és formada per una nau coberta amb volta de mig punt i acabada en un absis mig esfondrat. L’edifici fou totalment sobrealçat i té una porta d’entrada a migjorn, coberta amb un arc de mig punt adovellat.

El topònim Bonner  mereixia una llarga reflexió de Joan Coromines i Vigneaux  (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997) filòleg de reconegudíssima fama.  

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-eulalia-de-bonner-gosol

https://gosol.ddl.net/patrimoni/patrimoni-cultural/santa-eulalia-de-bonner

 Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

https://guimera.blog/coneixer/santa-eulalia-de-bonner-gosol-contrades-en-silenci/

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/3373

Els gosolans es troben inclosos alhora a la comarca del Berguedà i a la Província de Lleida, això no els beneficia gaire en cap aspecte de la vida pràctica. 

Si existeixen els Goigs d’aquesta capella ,  ens agradarà rebre’n un exemplar a l’email castellardiari@gmail.com

El Concili de Trento esperonava als propietaris a fer capelles per augmentar la pràctica religiosa i la religiositat.

La CARTA COLECTIVA DE LOS OBISPOS ESPAÑOLES (1937), com preveia el que fou  Arquebisbe de Tarragona i Cardenal de l’església catòlica romana, Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d’octubre de 1868 – Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943), ha suposat un creixement exponencial del laïcisme, i àdhuc en alguns sectors socials, un rebuig de l’església catòlica

https://laicismo.org/data/docs/archivo_1430.pdf

https://www.guimera.blog/tribuna/francesc-dassis-vidal-i-barraquer-in-memoriam/

Estava escrit a Mateu 6:24 BCI , Ningú no pot servir dos senyors, perquè si estima l’un, avorrirà l’altre, i si fa cas de l’un, no en farà de l’altre. No podeu servir alhora Déu i el diner.

S'ha generar riquesa per corrompre autoritats i dignitats, per finançar el tràfic de persones, el narcotràfic, ..., i no hi han hagut diners per conservar el Patrimoni, per l'educació, l'ensenyament, per tenir cura dels més febles, ..., Senyor, no permetis que continuem malmeten la teva creació,  i transformem en un infern, el que tu creaves per a nosaltres com un Paradís. 

Que  Santa Eulàlia  i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  golosans ,   pallaresos,  quartencs ,   font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada