divendres, 12 de juliol del 2024

LES RUNES IDENTIFICADES TRADICIONALMENT COM DE SANT SALVADOR DE CAPOLAT PODRIEN NO CORRESPONDRÉ A UN EDIFICI RELIGIÓS?. CAPOLAT.EL BERGUEDÀ JUSSÀ.

 

L’Alfons Roca Vilaregut i  el Jaume Claret Miranda (Barcelona, 1973) , retrataven l’any 1982, el que identifiquen com Sant Salvador de Mata al terme de Capolat al Berguedà sobirà.



https://calaix.gencat.cat/handle/10687/91228

Sant Salvador de Capolat;  Església, actualment en ruïnes, del municipi de Capolat (Berguedà), situada al serrat de Sant Salvador (1155 m alt.), que fa de termenal dels municipis de Capolat, Avià i l’Espunyola.

Ha donat nom a la masia de Sant Salvador, situada a les Tombes.

Hi ha però algunes discrepàncies :



https://www.monestirs.cat/monst/bergue/bg05mata.htm

Darrerament Josep  Camprubí Sensada   i Ramon Marti Castello han identificat l’indret on es va fundar el monestir amb les restes medievals localitzades a la part baixa del penya-segat, prop de l’Espunyola i dins el seu terme, teoria que confirmarien els escassos documents que en fan referència.

Al  nostre  parer,  l’actual  Roc  de  Sant  Salvador  és  el  lloc  més  idoni  per  l’emplaçament de la guàrdia descrita l’any 899 a la dotalia del monestir. Cap a mitjan segle X, un cop la frontera és lluny i s’ha consolidat plenament la zona sota domini cerdà, aquesta denominació es transforma en la Torre de les Bromes o de la Boira(Turrem Nebule), l’actual topònim Torneula.

https://raco.cat/index.php/ActaHistorica/article/view/189004/262475

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-salvador-de-mata-capolat

https://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/08/sant-salvador-de-mata-capolat-bergueda.html

Ens agradarà tenir noticia fefaent  d’aquestes runes que atesa la seva ubicació podrien correspondre  una estructura defensiva, esperem noticies a l’email castellardiari@gmail.com

que Sant Salvador  i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  berguedans, barcelonins  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders   menors no acompanyants , exiliats polítics ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada