divendres, 5 de juliol del 2024

EXISTEIX ENCARA L’ERMITA DE LA SALUD D’ALÀS?. ALÀS I CERC. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA DELS PIRINEUS

 

Eduard Royo i Crespo, del que ens agradarà tenir noticia del lloc i data de naixement i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com ,  va ser vicari i coadjutor de la parròquia de Santa Madrona a Barcelona a partir de 1916 i, aproximadament durant 10 anys, va tenir el càrrec de comissari d'entrades de l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona. Després es va retirar com a capellà de les religioses del Monestir de Santa Maria de Valldonzella a Sant Gervasi. Va ingressar al Centre Excursionista de Catalunya l’1 d’agost de 1916, on s'interessà per les seccions de Folklore, Història i Arqueologia.

Trobava una pàgina MOLT RECOMANABLE :

https://mdc1.csuc.cat/ca/collist?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3xirSWdFMySNvI4paPHEYC9AETnc08Ef4HQ0NGkQm32-DNOPbxM-JKlcc_aem_ui2bqJLZiH5asa8RXK4VSA

Mossèn Eduard Royo Crespo, retratava abans de 1920, Vista general de l'ermita de la Salud d'Alàs



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecpz/id/1816/rec/81

Bell-lloc és un enclavament i una partida del municipi de la Seu d'Urgell situat a la riba esquerra del riu Segre, rodejat del municipi d'Alàs i Cerc, als vessants del Turó Rodó, primers contraforts del Cadí.

Casa i santuari (la Mare de Déu de la Salut ) del municipi de la Seu d’Urgell (Alt Urgell), que forma un enclavament dins el municipi d’Alàs i Cerc, a la zona de contacte entre la plana regada de la Seu i els contraforts del Cadí, a l’esquerra del Segre.

Fins al s XVIII fou residència d’estiu dels jesuïtes de la Seu d’Urgell

L’any  1876 aprofitant que part de la guarnició era a l'aplec, celebrent  la festa de l'Ascensió, els carlins prengueren la Ciutadella.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/07/goigs-la-mare-de-deu-de-la-salut-bell.html

L’Albert Torres m’enviava un email, on  m’explicava  que havia parlat amb una persona amb arrels antigues a Alàs que conserva els Goigs, i confirma que la seva  padrina els cantava.

L'aplec era el dia 16 d'agost però es va perdre en els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República.

L'església va ser destruïda els anys 20.

Quan ho va comprar la família Fornesa (encara propietaris) es va acabar tot.

Han tingut un camí tancat durant 80 anys.

   Que la Marededéu, mal dita Santa Maria, pels heretges que neguen el Concili d'Efes,    i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels urgellencs, cervianencs  , amazics,  illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada