diumenge, 2 de juny del 2024

IN MEMORIAM. GRANGES DEL MONESTIR DE POBLET. CODOÇ, RESTES DE L’ESGLÉSIA DE SANT BERNAT. VIMBODI-POBLET. LA CONCA DE BARBERÀ.

 

Fèiem una recerca del que havien estat granges del monestir de Poblet

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2024/06/in-memoriam-granges-del-monestir-de.html

De la de del Codoç  al terme de de Vimbodí, on s’aixecava una església advocada a Sant Bernat, ens diu l’enciclopèdia ; el Codoç és ara una partida del terme, al límit amb l’Espluga, on sols els vestigis d’una capella dedicada a sant Bernat permeten situar on era aquesta granja.

De l’antiga església de Sant Bernat, avui en ruïnes i colgada de terra, només són apreciables minsos vestigis del mur nord, que permeten veure que era un edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó, i construïda amb un aparell molt rústec de carreuó irregular, que no permet aventurar gaires hipòtesis sobre la seva filiació i la seva datació.





Fotografies de Manel Martínez i Garcia (Vimbodí, 1962)

 El lloc fou cedit a Poblet el 1172 pel rei Alfons I, però fou discutit als monjos pels senyors de l’Espluga Sobirana, cosa que ocasionà greuges i fins atacs als monjos de Poblet el 1178 quan conrearen les seves terres. El monestir de Poblet se’n possessionà finalment i hi degué fundar una granja. L’any 1246 Berenguer de Castellots, abat de Poblet, va concedir a Bernat de Salou, Pere de Salou, Bernat de Poblet, Pere de Poblet, Pere Franc (?), Guillem Lloret, Joan Piquer i Pere Tarragó la granja del Codoç, perquè hi residissin i en conreessin les terres.

Anys després aquest lloc es constituí en una quadra, que tenia tres focs el 1397, més tard refosa amb Vimbodí. En aquest moment el lloc era una simple propietat del cenobi, que hi tenia tota la jurisdicció civil i criminal, a més dels drets senyorials

Li demanarem al  Manel Martínez i Garcia , que trameti les fotografies  al  Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) arxiugavin@maristes.cat a l’atenció de l’Arxiver, Josep Sansalvador Castellet.

El 30.5.2024 s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció, NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia,.. NO,NO,NO,...

Que Sant Bernat  de Claravall   i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels tarragonins  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada