divendres, 14 de juny del 2024

CAPELLA DE L’HOSPITAL DE SANT PERE, ADVOCADA A LA MAREDEDÉU. VILASSAR DE DALT. EL MARESME.

 

Llegia  que l'any 1922 Joaquim Jover i Costas (Barcelona, 30 de maig de 1854 - ibídem, 4 d'octubre de 1922) , I marquès de Gelida, en el seu testament, institueix una fundació amb un llegat de 700.000 pessetes, amb l'objectiu de proporcionar un panteó familiar a la seva nissaga ,  l'obtenció de sufragis per a les seves ànimes,  i la pràctica d'obres benèfiques en memòria seva.

Amb aquell capital, després de 1926, els administradors compren la masia de Can Pons i Arenas i construeixen la capella-panteó dedicada a la Marededéu i un edifici annex, que volien dedicar a asil per a mariners vells.  La capella de la que ens agradarà tenir noticia de l’autor a l’email castellardiari@gmail.com ,   va fer funcions d'església parroquial entre els   1939 al 1948.




https://www.yumpu.com/es/document/read/12237918/el-martiri-dels-temples-patrimoni-cultural-arquebisbat-de-barcelona

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2016/01/esglesia-parroquial-de-sant-genis.html

 L'any 1948 la Fundació Santa Maria cedeix formalment els drets sobre l'edifici i la capella a la fundació de l'hospital de Sant Pere , a canvi d'una missa diària en memòria del Marquès de Gelida.

Aquell mateix any, s'hi estableixen les germanes del cor de Maria, que s‘hi estaran fins a l’any 2016 .

http://web.fhsantpere.com/les-germanes-del-cor-de-maria-es-retiren-de-lhospital-de-sant-pere-despres-de-68-anys-de-dedicacio/

Actualment, és una Fundació Privada subjecta a la legislació de la Generalitat de Catalunya, i té una durada indefinida.

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2335

https://patrimonicultural.diba.cat/element/capella-panteo-de-lhospital-de-sant-pere

L’actual titular del marquesat de Gelida és Carmen Güell Malet

  Que la Marededéu    i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels vilassarencs,   , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada