diumenge, 12 de maig del 2024

ESGLÉSIA DE LA MAREDEDÉU DE LA SERRA DE CASTELLAR. OLIOLA. LA NOGUERA.

 


Havíem retratat des de la llunyania l’església de la Marededéu de la Serra de Castellar al terme d’Oliola, en ocasió de la nostra visita a Sant Silvestre de Serralta, al terme d’Oliola.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2017/12/goigs-sant-silvestre-sant-silvestre-de.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2024/05/esglesia-de-sant-silvestre-de-serralta.html

Jordi Amorós i Gurrera, retratava l’any 2012 l’interior de l’església de la Serra de Castellar, al que havia estat terme Forà de Ponts, perquè va pertànyer a aquest municipi fins que en el segle XIX en fou separat i agregat al terme d'Oliola, advocada a la Marededéu, , mal dita Santa Maria, per influència nefanda de les esglésies que neguen validesa al Concili d’Efes que va proclamar solemnement la maternitat divina de la verge. «Mare de Déu» (Theotokos)



https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-maria-de-la-serra-del-castellar-oliola

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/41366

El sostre demogràfic d’Oliola s’assolia al cens de 1857 amb 999 ànimes, i es tancava l’any 2013 amb   198 habitants de dret

És difícil d’entendre que amb un població de 1.652.291 persones, la Catalunya de 1857, pugues aixecar i/o mantenir, edificis que malgrat tenir avui caràcter “ monumental” , han desaparegut o estan en vies de fer-ho.  Es superaven a darreries de l’any 2023 els 8.000.000 milions d’habitants.

El Google no ens sabia donar raó d'aquest runam que es troba prop de l'església de la Marededéu de la Serra de Castellar. Esperem les vostres aportacions a l'email castellardiari@gmail.com



Que la Marededéu i Sant Antoni de la Sitja, ,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels noguerencs, Kurds, amazics ,gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits,   saharauis  ... pagesos, ramaders, pescadors, ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

 «A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada