diumenge, 23 de gener del 2022

LA TORRE DE GERMAN SCHIERBECK O EL RO DE RIGOLISA. CERDANYA

 

El Toni Lora publica una fotografia de la torre de  German Schierbeck (Copenhaguen 1842 – Barcelona 1912 ) Cònsol general de Dinamarca a Barcelona i un dels promotors de l'anomenat eixample de Puigcerdà al Segle  XIX i de la construcció del Parc Schierbeck.




Patrimoni Gencat ens diu de l’edifici conegut també  com Ro de Rigolisa;  habitatge unifamiliar de planta baixa i tres pisos, formant dos cossos rectangulars que es creuen en el centre. Presenta una torratxa circular amb coberta de xapa de zenc, de molt pendent, coronada per un parallamps. Arestes i forja emfasitzats per una franja arrebossada que deixa refosa l'obra vista.


German Schierbeck  donà tota mena de facilitats pel millorament públic i urbanístic de Puigcerdà., alguns exemples són el millorament del camí de Llívia dut a terme el 1900, la compra dels terrenys per la creació d'una urbanització i el seu corresponent vial que actualment du el seu nom i, la més important de totes, la compra dels terrenys adjacents al l'estany de Puigcerdà per construir-hi un parc que també du el seu nom. Aquests projectes foren acabats anys després de la seva mort. Amb presència de la seva filla Maria Schierbeck Esclús el 7 de setembre de 1924 s'inaugurava l'avinguda Schierbeck i el 9 de setembre de l'any següent el parc.

http://www.endrets.cat/index.php/indret/2977/parc-schierbeck-ca.html


Suara interpelavemsense cap resposta, fins al moment – sobre l’autoria de la Torre que podría ser obra de l’arquitecte Emili Sala Cortès (Barcelona, 1841- La Garriga, 1920). Ajuda poc el fet que Puigcerdà hagi estat i sigui  encara , una destinació, si més no, poc atractiva per als funcionaris adscrits a l’exercit i/o els cossos de control de fronteres.

1 comentari:

  1. Curiosamente esta torre ha sido rehecha recientemente en su integridad. Se desmonto toda su articulación reemplazando todas las piezas. Se han respetado únicamente sus proporciones y la aguja del pararrayos con su veleta. Se parte de la planta circular en la que se inscribe un hexadecágono a dos pendientes. Se cubre totalmente de zinc resaltando los 16 lados y se corono con un ornamento de zinc totalmente exclusivo y diseñado por Manuel Álvarez, Igualmente diseño la instalación de la chapa de zinc. Todo esto ocurre en el mes de agosto de 2023

    ResponElimina