Llegia a Patrimoni Gencat en relació a la capella de Sant Josep de la masia Castellana; edifici de planta rectangular amb coberta a dos aigües i el carener perpendicular a la façana principal. La porta d'entrada és d'arc rebaixat amb una motllura llisa que l'emmarca, per sobre hi ha un òcul i la façana està rematada per un campanar d'espadanya d'un ull. El parament és de pedra irregular coberta amb arrebossat excepte les cantoneres que són grans carreus ben tallats i de pedra vista.
Mossèn Antoni Bach Riu ( 1917 + Solsona, 31.10.2014) explica que la capella s’aixecava l’any 1857.
https://lh5.googleusercontent.com/-wCBizLkACu0/TiUmu3u88AI/AAAAAAAAALc/zpOmC_dtyCc/s1600/Castellana-Fitxa%252520POUM.jpg
Gràcies al Lluís Codina Vilà, autor entre altres del bloc :
http://esglesiesdelsolsones.blogspot.com.es/2013/04/capella-sant-josep-01.html
Tenim una imatge exterior de la Capella.
En ocasió de documentar l’esfondrada església de l’Ascensió, teníem noticia de que algunes de les imatges foren traslladades a la capella de Sant Josep de la Castellana.
Fotografia de l’Isidre blanc
Catalunya en matèria de documentar el patrimoni històric i/o artístic té encara molta feina a fer, aquest retard i/o incúria, per dir-ho de forma col•loquial, tenia la seva lògica durant la dictadura franquista, atès l’odi visceral que el sàtrapa sentia vers Catalunya i la seva llengua i cultura, passats més de 40 anys des de la seva ‘mort oficial’, i vivint en una ‘democraciola’ semblava que si més no a Catalunya es faria alguna cosa per recuperar aquesta part de la memòria històrica, val a dir que amb honroses excepcions els ‘ demòcrates catalans de tots els colors’ no consideren el patrimoni històric i/o artístic com un tema ‘important’, i la majoria dels ajuntaments no disposen encara d’un Catàleg de patrimoni, un grup reduït a la província de Barcelona mitjançant la Diputació provincial ha elaborat i publicat Mapes de Patrimoni que pateixen en general de força mancances, la resta gràcies a Patrimoni Gencat disposen d’un petit recull, sovint no actualitzat i com en el cas dels Mapes de Patrimoni amb força mancances.
L’excusa més repetida és la dificultat real que existia ‘ en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República ‘, episodi vergonyant que els ‘guanyadors’ qualifiquen de ‘guerra civil’, i la jerarquia de l’església de l’època batejava com ‘Cruzada’ ; a l’any 2017, quan fa més de 40 anys de la mort del sàtrapa, ‘oficialment’ a Madrid el 20 N de 1975, l’argument és manifestament groller i per dir-ho de forma ‘políticament correcta’ absolutament fals.
El feixisme tenia vers Catalunya un política clara, l’anorreament. El cleptofeixisme ara i avui , continua fidel a aquella ‘politica’; l’adveniment de la ‘democraciola’ i la subsegüent aparició de partits que es reivindiquen com a catalans i democràtics, feia pensar en que s’adoptarien ràpidament mesures per corregir aquelles ‘politiques’.
Constatar que no ha estat així és un exercici de realisme pràctic; discursos insistint en l’amor a Catalunya, molts, masses ; accions concretes poques, i en una majoria de poblacions de Catalunya, dissortadament cap.
Properament publicarem ‘ la masia de les Cots i la seva capella de Sant Francesc’ de la que ens agradarà tenir noticia de l’advocació, d'Assís?, de Paula?, de Sales?, de Borja?,...
Ens calen imatges i dades de :
Viladarga. Capella de Sant Joan. Parroquia de Pinell
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2017/09/capella-de-sant-joan-de-vilardagapinell.html
Sant Jaume de Rossells. Parroquia de Madrona
https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Jaume_de_Rossells
La capella de Sentmer, a l'enclavament de Sant Mer. Parròquia de Madrona i terme de Bassella a l'Urgell sobirà.
https://algunsgoigs.blogspot.com.es/2014/11/goigs-la-mare-de-deu-de-sant-mer-ermita.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2017/09/capella-de-la-mare-de-deu-de-sant-mer.html
La capella de Sant Cosme i Sant Damià, a la Codina.
Sou pregats de fer-nos-en arribar imatges i dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Catalunya us ho agrairà.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada