L’ amic Sergi Campas Canalias retratava l’església – que fou parroquial, en l’època en que el Déu dels cristians es feia present en aquest antic municipi de Gurp de la Conca - ; als anys 1970 a les acaballes del segon feixisme s’agregava al terme municipal de Tremp que abans del 1970, era un dels més petits de Catalunya: 10,29 km² (i això que el 1959 li havien estat agregats 1,98 km² del terme de Talarn corresponents a tres barris de Tremp que havien crescut en terme de Talarn). Entre 1970 i 1973 fou incrementat amb els antics termes d'Espluga de Serra, Fígols de Tremp (o de la Conca), Gurp de la Conca, Palau de Noguera, Sapeira, Suterranya i Vilamitjana, i es convertí en el de més extensió, del Pallars Jussà i de tot Catalunya, 302,82 km².
Del topònim hi ha algunes veus que l’assimilen al de Gurb, altres sostenen un origen àrab, i fins una el relaciona amb el fet d’una possible presència de còrvids. Sense futur, el passat anirà esborrant qualsevol interès per aquest lloc i la seva història. Cal felicitar al MINISTERIO DE INCULTURA Y ODIO RACIAL, per aquest indubtable èxit.
http://www.euskaltzaindia.net/dok/ikerbilduma/75283.pdf
De l’església de Sant Serni , o Sant Sadurní de Gurp, trobava poca cosa :
És una església romànica d'una nau, força modificada.
A la façana de migjorn s'inscriu la porta amb arquivoltes sobre impostes.
L’Absis fou convertit en sagristia.
Campanar de cadireta, amb dos ulls (refet).
Coberta sobrealçada de teula àrab a sobre de l'antiga de lloses de pedra.
Sant Serni arribava a Catalunya amb les tropes franques que ens ‘alliberaven’ dels conqueridors àrabs, en aquesta hora per intercessió del Sant, reiterem a l’Altíssim la nostra pregaria, Senyor ; allibera el teu poble !!!!
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada