Anàvem el Joan Escoda Prats i l’Antonio Mora Vergés, per la carretera C-26, que comunica Montmajor amb l’Espunyola, en el punt quilomètric 132,5, davant d’una benzinera avui abandonada – n’hi han força en aquestes terres del Berguedà Jussà i el Bages – veiem la capella del Bosc.
Es tracta d'un edifici d'una sola nau de planta rectangular, sense absis, i de petites dimensions; és orientada d'est a oest amb la porta situada al mur de llevant, és coberta amb teulada a dos vessants. És bastida amb murs de grans carreus i pedres irregulars tot formant un parament poc acurat, i a les cantoneres grans blocs de pedra picada formant carreus força ben escairats i polits. La porta és de llinda plana monolítica amb la data 1861 incisa, als muntants hi ha grans carreus ben tallats i polits, un dels quals és un element reaprofitat (sembla una llinda) amb una data parcial que indica mil sis-cents i pico. Sobre la porta hi ha un òcul amb contorn de pedra; la façana de llevant és coronada amb una espadanya d'una obertura amb una petita campaneta.
L'interior – del que l’obteníem una imatge gràcies a la OLYMPUS FE-100- és cobert amb volta i està reformat. L’any 1.925 el Josep Salvany Blanch, retratava una imatge força malmesa de la Mare de Déu.
Segons la data de la llinda de la porta i les característiques arquitectòniques sembla correspondre a una obra del segle XIX.
No donem credibilitat a la possibilitat d’una construcció més antiga, de la que provingui la llinda reutilitzada com a carreu en el brancal de la porta i amb una data del segle XVII.
En la visita pastoral a la parròquia del Cint de l'any 1769 no s'hi esmenta la capella del Bosc.
De la casa annexa – a la que pertany avui la capella – se’n te constància des de 1.856, consta en el llibre "Registro de las casas de campo de cada distrito y los aforados de guerra. nº63. 1856 nº 32" (ACBR).
L'església manté encara l’activitat religiosa , i segons ens expliquen, s'hi realitza un ofici un diumenge al mes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada