dijous, 26 d’octubre del 2023

CINCA. LLADURS. EL SOLSONÈS

 

Sempre hi ha un primer lector, o un lector que s’adona que incorporo enllaços a la meves publicacions, a manera de “ notes de peu de pàgina “ en les publicacions en paper.  Si voleu ampliar informació cliqueu al damunt i se us obrirà un altra publicació

Lluís Bonet i Garí (Sant Miquel del Cros, Argentona, 5 d’agost de 1893-Barcelona, 30 de  gener de 1993), retratava entre 1913 i 1926, Vista general de Cinca de Lladurs



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/8559/rec/9

Llegia, masia de planta rectangular, teulada a dues vessants i orientada nord-sud. Porta primitiva a l'est, d'arc de mig punt i adovellada, amb un balcó al damunt amb una llinda de pedra que porta la data de 1675 i el nom de qui la va construir: Pere Cinca. La porta actual està a la cara sud, amb una escala exterior. En la façana de la cara sud, hi ha una galeria amb grans arcades de mig punt i una terrassa al damunt. Adossada a la cara sud, hi ha una edificació que serveix de cobert, amb grans arcades als tres pisos. Tipus de construcció: Parament de carreus irregulars amb morter.

http://www.lladurs.cat/POUM/catalegMasies/000%20LLADURS.pdf

Masia tradicional de l'indret, configurada per un conjunt d'edificis amb usos complementaris als dos habitatges que inclou, consistents en trasters, espais comuns, aparcament i d'altres. Façanes de pedra, arcs de mig punt i en bon estat.

Als peus del Castell de Lladurs, vora la carretera local LV-4241 de Solsona a Coll de Jou, envoltada de bosc i conreus, amb excel·lents vistes, especialment a oest.

Amb important implantació històrica al municipi, documentada el segle XIII,  segons "Masies del Solsonès" de l’ Antoni Bach i Riu (Berga, 9 de juny de 1917 - Solsona, 31 d'octubre de 2014) , ordena i evita el despoblament.

La toponímia del voltant, en confirma la importància.

http://www.lladurs.cat/empreses.php?cat=6

https://boixplanes.wordpress.com/records-danar-per-casa-dels-boix-planes/contes-danar-per-casa/el-conte-del-llop-i-la-guineu-que-feien-boiga-a-cal-caramet/

Avui, Patrimoni Gencat falla, potser no té res a veure amb el conflicte de Gaza, o potser si , oi?

la "monotonia criminal"  però, contínua; els mitjans de comunicació audiovisuals, recullen les raneres de mort, de nens, dones, ancians,.., davant l'absoluta indiferència de la mal dita "societat civil"

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada