dimarts, 23 de febrer del 2021

SANT JULIÀ DE PEDRA. BELLVER DE CERDANYA. LLEIDA.

 

El Joaquim Franco publica una fotografia ; Església de Sant Julià.  Pedra.  Bellver de Cerdanya. Lleida . 22/2/21




Patrimoni Gencat explica que l'església de Sant Julià ocupa un petit cingle que s'alça al mig del veïnat de Pedra, al carrer    del Romànic,  amb intercessió a la  Plaça de Sant Julià. Pedra és un nucli del municipi de Bellver de Cerdanya.


La descriu com ; edifici d'una sola nau rectangular que es troba molt desviada respecte a l'eix de l'absis i del petit transsepte que el precedeix. Antigament la nau era coberta amb volta, recolzada en el murs reforçats mitjançant grans arcades que simulen capelles laterals. La volta degué caure en els terratrèmols del segle XV, i fou substituïda per una encavallada de fusta.


El mur de migdia va quedar destruït l'any 1936 i en la restauració s'ha refet amb formigó.


L'absis, semicircular i mancat d'ornamentació, té uns murs de més de dos metres de gruix, la qual cosa ha fet pensar que fou bastit amb finalitats defensives o aprofitant una antiga torre fortificada. És precedit per un espai a manera de transsepte, que sobresurt poc exteriorment, amb una absidiola buidada al mur septentrional i una petita capella quadrada al de migdia.




Fotografia .  Jordi Contijoch Boada. 2011


L'exterior és completament llis, bastit amb carreus força regulars.



 La façana de ponent, amb un portal de mig punt, obert als segles XVII o XVIII, al qual s'accedeix per una sèrie de graons, és rematada per un campanar d'espadanya, de la mateixa amplada de la nau, amb dues obertures per a les campanes.

 


Fotografia .  Jordi Contijoch Boada. 2011


A l'interior  conserva diverses esteles funeràries.


La Rosa Maria Asensi i Estruch , el  Maties Delcor Alexis (Palau de Cerdanya, 1919 — Montpeller, 20 d'agost del 1992), i  l’Enric Ventosa i Serra, s’esplaien una mica més a :

 

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0710601.xml


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 


Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  i amb la intercessió de Sant Julià  davant la Altíssim,  confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada