L’Olga Sacrest Roca ( Olot, la Garrotxa 16 de juny de 1960 ) , pública el 21.01.2021 un parell de fotografies, una de la façana del Restaurant Can Xel , i l’altra
del seu magnífic Rellotge de sol fet de rajoles vidriades. El local es troba a la carretera GI-524, abans d'arribar al nucli de Santa Pau, venint des de la Vall d'en Bas, a la
comarca de la Garrotxa.
Curiosament no apareix a la llista de “monuments “ d’aquesta vila:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_Santa_Pau
A la pàgina del Restaurant Can Xel , s’explica que els orígens de l’establiment
es remunten a l’any 1931 quan va
començar essent un petit hostal de poble.
Al llarg dels anys ha anat evolucionant fins a convertir-se en un gran
complex que disposa de restaurant, allotjaments i piscina.
Actualment la quarta generació de la família, renova la seva proposta
gastronòmica amb tocs moderns, sense perdre la cuina tradicional catalana i
mantenint la seva essència amb bon producte i bona elaboració.
No expliquen res dels promotors, ni dels autors d’aquesta transformació,
hem demanat més informació a la propietat.
Rebia un email en que em deien ; la història
de Can Xel i la seva evolució no es pot entendre sense parlar de la Carme
Font Compta (1882-1945) , qui a principis del segle XX va
començar a fer petits plats pels traginers que treballaven a bosc i es movien
pel municipi de Santa Pau. La Carme és va casar amb Joan Fàbrega i avellana
(1880- 1940) D’aquest matrimoni van néixer 6 fills
En Ramón Fàbrega Font (1905- 1992) va
ser l’únic que va seguir el negoci i es va casar amb Maria
Triadú Roca (1911- 2002) , i van seguir cuinant per les persones de pas, i a poc a poc es va anar convertint en un
petit hostal.
La Maria va ensenyar al seu
fill Joan Fàbrega i Triadú (1931- 2010) tot el
seu saber i amor per la cuina. En
Joan Fàbrega i Triadú es va casar amb Rosa Ferrés Soler (1937)
Actualment segueixen el negoci les
seves filles Rosa Maria Fàbrega i Ferrés ( 1967) casada amb Joan Roig i
Coromines (1964) i Maria Carme Fàbrega i Ferrés (1969 )
Al llarg dels anys el
petit hostal es convertí en el gran complex que coneixem ara
Les filles d’en Joan i la Rosa Maria,
Mireia Roig Fàbrega (1988) i Meritxell
Roig i Fàbrega,(1992) actualment també segueixen el negoci
familiar
L’arquitecte que va dissenyar les actuals instal·lacions va ser Joan Tresserras Dou juntament amb l’aparellador Miquel Gou
Farjas i el
constructor d’obra Pere Triadú.
Els faré arribar la publicació amb aquesta addenda, amb el meu infinit agraïment, i amb l’esperança de que s’aixequi aviat aquesta situació de presó municipal RENOVABLE, i em sigui possible gaudir de la seva cuina en companyia de l’Olga Sacrest Roca.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada