L’Antoni Calvo Uribe publica la seva pàgina de facebook les vicissituds de la capella de la Mare de Déu de Montserrat
https://www.facebook.com/antoni.calvo.uribe/posts/10220280834185146
http://www.badia-arquitectes.com/2012/03/19/sagristia-can-prat/
https://www.seu-e.cat/documents/1686281/6168756/fitxes_informacio.pdf/27182739-d32b-427c-8d22-d9257acf1841
Conjunt familiar format per diverses torres d’una mateixa família. La torre protegida, construïda el 1934, té planta baixa i dos pisos. Està situada en un terreny de forta pendent de tal manera que l’accés principal es produeix a peu la a l’alçada del pis, i es fa a traves d’un porxo.
Les façanes són molt planes, els balcons no sobresurten de la línia de façana, destaquen els pilars d’obra vista del porxo d’accés i del segon pis. La coberta és de teula àrab
A la volumetria original s’hi va afegir un annex de planta baixa i pis, adossat a la façana oposada a la de l’accés i es va cobrir la galeria del segon pis.
La capella es un edifici exempt de planta rectangular i coberta a dues aigües amb un petit campanar d’espadanya.
L’interior esta profusament decorat amb pintures dels pares escolapis Josep Francesc i Miquel Altisent.Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del cognom matern i del lloc i data – si fos els cas – de naixement i traspàs d’ambdós pintors
El conjunt s’aixeca en el que eren els terrenys amb vinyes i oliveres de Can Prats que no s’havien recuperat de la plaga de la fil·loxera que va acabar amb el conreu de la vinya a tot Catalunya. En aquest terrenys s’hi van edificar algunes residències, els Badia foren els tercers en instal·lar-s’hi (1935), però la zona no es va urbanitzar fins el 1964.
El primer edifici del conjunt, la residència de la família va ésser encarregada per Francesc de Paula Badia i Tobella (Olesa de Montserrat 1895- Matadepera 1936, al paleta de Matadepera Josep Vall i Pi, l’arquitecte encarregat de l’obra fou Marcel·lí Padró, ens agradarà tenir noticia del cognom matern, i del lloc i data de naixement i traspàs a l’email coneixercatalunya@gmail.com , en algun apareix citat com “contractista”.
El 10 de maig de 1936 s’inaugurarà la capella, beneïda per l’abat de Montserrat, Antoni Mª Marcet Poal (Terrassa, 5 de juliol de 1878 - Abadia de Montserrat, 13 de maig de 1946) amb pintures al seu interior dels pares escolapis Josep Francesc i Miquel Altisent.
Demanava les dades d’ambdós pintors a l’ Arxiu Provincial de l'Escola Pia de Catalunya, i rebia un email de l’Eduard Puigventós López, en el que em contestava;
Segons petició d'Antonio Mora Vergés, els fem saber les dades que ens demanen:
Miquel Altisent i Domenjó (22/10/1898 - 31/01/1975)
Josep Franquesa i Garrós (11/09/1891 - 06/07/1943)
Atenció que el cognom no és Francesc sinó Franquesa.
En cap moment em va caldre esmentar la meva condició d’antic alumne dels Escolapis de Sabadell, escola de la que en tinc gratíssims records.
Posteriorment s’hi han anat construint altres torres per la família.
http://assocamicsdelsgoigs.blogspot.com/2011/05/goigs-de-ntra-sra-de-montserrat-capella.html
https://milenarimatadepera.files.wordpress.com/2013/01/tom-iv_cataleg.pdf
https://elmon.cat/monterrassa/matadepera/matadepera-tindra-mapa-patrimoni-cultural
Havíem fet una publicació al Diari de Castellar del Vallès, una publicació digital que sembla molestar bàsicament, als que tot el que té relació amb Catalunya i els catalans els desagrada.
El servidor http://blogscat.com/ que ens facilitava la publicació ha estat i està sotmès a constants atacs.
Ens doldria perdre una eina més de les poques que recolzen encara la nostra llengua i la nostra cultura.
No se’ns acut però, altra cosa que demanar la intercessió de la Marededéu de Montserrat, perquè una vegada més en faci de mitjanera davant l’Altissim.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada