Llegia a l’enciclopèdia de Catalana:
Prop del pantà de Camarasa , a l’W de Fontllonga, hi ha la capella romànica de Sant Bernabé, dita popularment de Sant Marrambeu. En ruïnes, la nau té la volta esfondrada i l’absis és esberlat; conserva la porta a migdia.
L’església de Santa Maria de la Maçana depengué durant molts anys de la parròquia de Fontllonga.
http://www.cel.cat/webcami/rutes/noguera/archius/folleto%20macana.pdf
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Esgl%C3%A9sia_de_Santa_Maria_de_la_Ma%C3%A7ana_(Camarasa).jpg
L’església parroquial de Figuerola de Meià és dedicada a santa Eulàlia.
http://campaners.com/php/campanar.php?numer=7560
Al NE de Figuerola hi ha el santuari de Sant Joan Baptista, sobre un esperó (752 m) de la serra de Sant Mamet, i al N el de Santa Margarida, vora el camí de Sant Oïsme a Peralba. Ambdós santuaris estan en ruïnes però d’aquest darrer en resta una part de l’absis i del mur de migdia.
l’església parroquial de Sant Salvador d’Oroners, vora les cases més alzinades del poble; romànica i modificada posteriorment, és d’una nau, la qual té la volta esfondrada, i conserva també l’absis semicircular. Fins el 1783 l’església depengué de la de Sant Pere d’Àger
http://www.apuntsdunnummulit.com/?page_id=1673
En un repeu de la cinglera que domina el despoblat d’Oroners hi ha el santuari troglodític de la Mare de Déu del Remei; és romànic i té un absis amb arcuacions i bandes llombardes.
http://www.apuntsdunnummulit.com/?page_id=1673
Al NW d’Oroners, a la dreta del Riu Fred i dins la vall d’Àger, hi ha el llogaret de Sant Just. La seva església de Sant Just depengué de l’abadia de Sant Pere d’Àger des del 1048 fins al 1783. Actualment depèn de la parròquia de la Régola, del municipi d’Àger.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvKt4OkioPavDTQz7NV6wttXyk67hL1FeRD-uZOO4ii8qYiX5zJYpPqdTYaV6T4or7aUwNeDpvPfo-P4wDRDCPJomiRZb5jIYuB6yKDcn-XYg5rrQtKGMTFiWhAqBV91UJpOmIiF_sWdA/s1600-h/oroners+i+sant+just2+001.jpg
El lloc de l’Ametlla i el de Montaspre (el castell, l’església i l’antic vilatge són situats al NW del poble), fou adquirit per l’abat Hug de Sant Pere d’Àger a Ramon Cortit el 1133 per 37 000 sous. A partir d’aleshores el lloc restà vinculat a la susdita abadia, que en detingué la senyoria; així, l’església de Santa Maria de l’Ametlla, amb la de Sant Miquel de Montaspre (dit a vegades Aspremont) és citada en la butlla d’Alexandre III que confirma les possessions del monestir. Ambdues esglésies apareixen entre les possessions de l’abadia el 1373, el 1648 i el 1806.
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=22176
http://www.apuntsdunnummulit.com/?page_id=2809
Al despoblat de Rúbies, situat sota el Sentinella, hi ha l’església de Santa Maria de Rúbies, romànica i modificada, d’una nau i un absis semicircular amb arcuacions llombardes que fou sobrealçat posteriorment.
http://www.catalunyamedieval.es/esglesia-de-santa-maria-de-rubies-camarasa-noguera/
A l’entrada del pas dels Terradets hi ha el lloc pintoresc de la font de les Bagasses. La capella de Sant Quirze de la Capallera, que resta en ruïnes, és també dins les terres d’aquest enclavament.
La cultura catalana és des de 1714 de ‘peatge’ , de vegades es paga/pagava amb sang, i les més en forma de ‘paries’, ja en diners, ja en la cessió de productes molt per sota del preu de mercat. Amb l’adveniment de la ‘democraciola’ no s’han produït canvis, bé, els afusellaments al Camp de la Bota, que es perllongaven fins ben entrada la dècada dels 50 del segle XX, de moment no s’han tornat a repetir.
Imagino que algun lector/a haurà tingut el goig de ‘veure’ algun d’aquest indrets, i fins els ha retratat, el convido a fer-nos arribar imatges a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Fer un Catàleg de patrimoni “comme il faut” és una de les tasques que Camarasa ha d’intentar resoldre.
Cal fer-ho fins des d’un punt de vista egoista ‘ les pedres venen’, i això portaria visitants a ‘ la cúpula pelada’ . I visitants vol dir serveis, feina, diners, vida ...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada