Preguntava a Santa Maria de Meià on estava l’escola o l’estudi abans de la dictadura franquista, i m’adreçaven al carrer del Font,1.
Advertia una curiosa obertura que em feia pensar que l’edifici podia haver tingut altres usos en el passat, com em confirmava la meva consulta a patrimoni Gencat, que ens explica; edifici situat a la cantonada, de planta baixa, dues plantes i golfes. Abans havia estat una església amb la porta central rectangular motllurada. Té dues finestres quadrades als laterals i una d'espitllera amb arc de mig punt a la façana del carreró que avui queda entre dues plantes. Els dos balconets i les noves finestres han estat retallades al mur de carreus que està escairat a la façana principal i filades rústiques a la façana lateral, que podria ser encara anterior.
A la làpida fundacional que es troba encastada a la cantonada de la façana principal de l'antiga església de Sant Benet hi figura la data 1641.
L’edifici havia acollit l’Ajuntament fins a l’any 1926 en que s’agregava al municipi de Vilanova de Meià, juntament amb Peralba abandonat a la dècada de 1970 i avui despoblat.
No fa cap esment a que en aquest edifici es desenvolupes l’activitat docent en el període anterior a la dictadura franquista. Retratava una placa en memòria del Sebastià Piera Llobera, que alhora que acredita l’ús de l’edifici com escola, deixa clar que els soldats feixistes no portaven material escolar a les seves motxilles.
La síndrome d'Estocolm és un flagel a Catalunya. A tall d’exemple- mal exemple - l’autoria del pantà de Camarasa, construït als anys 1920 per l'empresa Barcelona Traction, Light and Power Company Limited, coneguda com ‘la Canadenca’ que seria espoliada pel franquisme, s’adjudica popularment al sàtrapa.
Ens manquem MOLTS DELS EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA DE CATALUNYA.
Des de les ‘Administracions Democràtiques Catalanes’ s’ha fet POCA COSA per recuperar la memòria històrica, des de les ‘altres’ es continua fent TOT I MÉS per destruir-la, la recuperació NOMÉS serà possible des de la ciutadania.
Esperem rebre imatges i/o dades de l’escola del lloc on vas néixer o els teus ascendents a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Catalunya us ho agrairà.
Antonio Mora Vergés
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada