M’aturava a les Masuques, terme de Castellet i la Gornal, a la comarca del Penedès sobirà, faig recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, que en la seva immensa majoria no formen part del patrimoni històric i/o artístic, el fet durant la dictadura franquista tenia la seva lògica atès l’odi visceral que el sàtrapa sentia vers Catalunya i la seva llengua i cultura, passats més de 40 anys des de la seva ‘mort oficial’, i vivint en una ‘democraciola’ semblava que si més no a Catalunya es faria alguna cosa per recuperar aquesta part de la memòria històrica, val a dir que amb honroses excepcions els ‘ demòcrates catalans de tots els colors’ no consideren el patrimoni històric i/o artístic com un tema ‘important’, i la majoria dels ajuntaments no disposen encara d’un Catàleg de patrimoni, un grup reduït a la província de Barcelona mitjançant la Diputació provincial ha elaborat i publicat Mapes de Patrimoni que pateixen en general de força mancances, la resta gràcies a Patrimoni Gencat disposen d’un petit recull, sovint no actualitzat i com en el cas dels Mapes de Patrimoni amb força mancances.
El fet que fora la Catalunya encara estiguin pitjor únicament pot fer feliç al ‘camarada’ Mariano Rajoy Brey (Santiago de Compostela, 27 de març de 1955) si atenem a la seva darrera frase genial "Cuanto peor mejor para todos y cuanto peor para todos mejor, mejor para mí el suyo beneficio político"
M’explicava una veïna on era l’escola, que exerceix avui com a consultori mèdic, en el que setmanalment s’atenen visites, les urgències les resolen a Santa Margarida i els Monjos, i/o a Vilafranca del Penedès.
http://www.castelletilagornal.net/index.php?tipus=5&info=689&PHPSESSID=3r7d9iiij2os4b974fea9lkjs5&css=0
A Torrelletes no trobava cap esser humà al que preguntar on era l’escola abans de la dictadura franquista.
Imagino que devien tenir escola a Castellet, a la Gornal, a Sant Marçal, a Puigmoltó, a Clariana , a les Casetes de la Gornal,..., ens agradarà rebre’n imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com , ho demanaré també a l’Ajuntament
Quan al topònim al diccionari català valència balear trobava, MASUCA f. Masia petita i pobra (Guissona). Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), qui més ho podia dir, oi?. Recull el terme àrab mas’ûd, nom propi, i participi passat del verb sa cad de l’àrab comú ‘ facilitar, ajudar ‘ . ‘. Una persona d’origen àrab atorga al nom el significat ‘felic’, intuïm que ho eren i molt els habitants de les Masuques, que disposaven ja d’escola pública abans de la dictadura franquista.
També voldria saber dades d’aquest edifici, quan es fer, qui en va ser l’autor ,....
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada