El Joan Dalmau Juscafresa publica fotografies de l’església parroquial de Sant Martí d’Empúries, al terme de l’Escala, a la comarca de l’Empordà sobirà.
Patrimoni Gencat ens diu ; edifici d'una sola nau amb la capçalera poligonal i contraforts als murs laterals i a l'absis. Aquest és de planta semidecagonal i presenta el basament rectangular.
A l'interior del temple, tant la nau com el presbiteri estan coberts amb voltes de creueria separades per un gran arc apuntat. Als peus hi ha el cor, d'arc rebaixat i amb les impostes esculpides. A la meridional hi destaca la data de 1538, possible any de finalització de les obres. És força probable que tant la sagristia, situada al sud del presbiteri, com la capella que actualment ocupa el baptisteri, als peus del temple, siguin obres posteriors datades al segle XVIII. Hi ha altres elements decoratius a l'interior del temple, així com antigues peces de culte, força destacables: la clau de volta del presbiteri, policromada i amb la imatge del patró de la parròquia Sant Martí de Tours, l'ara romànica del segle X, dues ares paleocristianes del segle IV, una pila baptismal romànica dels segles XII-XIII i la pila beneitera del segle XVI.
Fotografia de Jacob Casquete . 2009
A l'exterior, la façana principal és de composició simètrica, amb el coronament superior rectangular. La portalada és d'arc apuntat, amb tres motllures a mode d'arquivoltes decorades. En el timpà s'hi col•locà una làpida amb l'any 1507, inici de la construcció. Damunt la porta hi ha dues làpides medievals, corresponents a reformes dutes a terme al temple de segles anteriors. Per sobre hi ha un gran rosetó central, format per diversos cercles en degradació i amb decoració calada de pedra. Corona la façana una cornisa, damunt la qual hi ha tres pilastres quadrades centrals, corresponents al campanar del temple. Actualment hi ha quatre campanes de diferents mides. Als costats hi ha dues grans pilastres rectangulars que delimiten l'estructura. Les úniques finestres obertes a l'exterior es troben a façana sud i a la capçalera del temple. Són petites obertures d'arc de mig punt a trompetades.
L'obra és de pedra, amb aparell de carreuada a la façana principal i pedra sense treballar als murs laterals.
L'any 1994, durant unes excavacions arqueològiques, es documentà l'antic cementiri, que existí des de el segle XVI fins l'any 1915. De la mateixa manera es recuperà el mur sud de l'església gràcies a l'enderroc de la construcció que l'unia a l'edifici de la Forestal.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
http://mdc.cbuc.cat/cdm/search/collection/bcsalvany/searchterm/sant%20mart%C3%AD%20d'emp%C3%BAries/field/all/mode/all/conn/and/order/title/page/1
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada