El Joan Dalmau Juscafresa publica una fotografia de la cantonada que conformen la Casa Isidre Macau Teixidor i la casa Marit Sivecas Serrats, aixecades - segons sembla - ambdós per mans anònimes, possiblement amb nocturnitat i alevosia, tenim clar que el maligne té des de sempre debilitat pel mon de la construcció, tant almenys com que la dictadura franquista, va fer una feina excel•lent en la destrucció de la documentació del patrimoni històric i/o artístic de Catalunya, i que la ‘democraciola’ que patim, ha fet poc o res, per corregir-ho.
Patrimoni Gencat ens diu que la Casa Isidre Macau Teixidor, està situada dins el nucli urbà de Palau-saverdera, a la Plaça de Catalunya i força propera al nucli antic de la població.
Casa entre mitgeres, formada per tres crugies estructurades en dues plantes. La façana té diversos elements ornamentals. A la planta baixa hi ha tres grans obertures (dues d'arc escarser i una rectangular) emmarcades per arcs de mig punt motllurats i pintats de color verd, units per un fris amb rajoles decorades amb motius vegetals. A la planta superior hi ha tres balconades amb baranes de forja i obertures rectangulars emmarcades amb columnetes i capitells. Damunt seu, a mode de guardapols, tres cossos sobresortints decorats amb un emmarcament d'arc de mig punt i tres medallons circulars amb diferents inscripcions en relleu. Al medalló central hi ha les lletres "JM" entrellaçades i, a banda i banda, "ANY" i "1906". Per sota els medallons, un petit fris amb decoració d'esgrafiats. Corona la façana una balustrada interrompuda per la part superior dels guardapols anteriorment descrits, acabats a dues vessants amb rajoles ceràmiques. Entre aquests guardapols hi ha un fris de rajoles policromes decorades amb motius florals i un doble ràfec de dents de serra, on s'assenta la balustrada.
Encara que no s'han pogut trobar fonts escrites que facin referència al Bar Sport, s'ha pogut constatar, a través de la informació oral prestada pels llogarrencs, que era en principi la casa on hi vivia el ferrer de la vila. Posteriorment va ser reconvertida en un bar. Actualment el seu ús torna a ser l'originari, una vivenda.
D'altra banda, la casa també té el nom de Can Macau o Casa Isidre Macau. Isidre Macau Teixidor (Palau, 1882-Barcelona, 1946) era nét de Miquel Macau Bech, i fill d'Antoni Macau Caussa. Estudià magisteri a Girona i el títol de Mestre Superior a Barcelona. Es convertí en un dels palauencs rellevants del segle XIX. Fou mestre als pobles de Piera -on descobrí un important jaciment de fòssils- Verges i Sarrià de Ter. Anys més tard obtingué plaça definitiva de mestre a Barcelona on fixà la residència.
El seu tarannà naturalista el va conduir a col•leccionar diverses espècies botàniques i a practicar l'arqueologia, destacant els estudis de l'abric neolític de Can Simó o del megalític empordanès, uns treballs publicats per la institució Catalana d'Història Natural.
Tot el seu patrimoni va ser llegat al Museu Arqueològic de Sant Pere de Galligans per desig del de les seves filles.
A l'esquerra la Casa Isidre Macau Teixidor, a la dreta la casa Marit Sivecas Serrat
I, la casa Marit Sivecas Serrats , la trobem al seu costat dins al nucli urbà de la població i ubicada a la Plaça de Catalunya.
Casa unifamiliar de planta baixa i pis, amb terrassa lateral. La façana principal presenta un parament recobert per grans plaques rectangulars de color blanc. Les obertures es troben emmarcades amb una motllura pintada de color groc i són rectangulars. Al pis s'obre amb balcó corregut de tres finestrals d'obertura rectangular emmarcats i amb les llindes decorades amb motllures, a mode de guardapols. Corona la façana una balustrada interrompuda per trams d'obra construïts.
Al ser una edificació moderna no es tenen constància de notícies històriques. Encara així el nom de la casa fa referència a un dels seus propietaris en Marit Sivecas Serrats (Palau-saverdera, 1872-1925). Va regentar una fleca al mateix carrer nou i posteriorment va ser fiscal municipal i alcalde de Palau durant els biennis 1910-13. Va ser una de les figures distingides de palau i morí jove, poc després de fer els 55 anys.
És del TOT INCREIBLE que es desconegui l’autor d’aquests edificis, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Realment aquesta casa no hi va néixer en Narcis Macau Teixidor, ni es nomenada can Macau, a Can Macau i visc jo, i esta ubicada al carrer Roses,6 de la mateixa Població.
ResponEliminaDisculpeu, volia dir l'Isidre Macau Teixidor, mestre pedagog, naturalista, científic i arqueòleg.
ResponElimina