La pàgina de l’Ajuntament de Sant Mateu de Bages ens diu d’aquesta església; edifici situat dintre del poble de Salo, emplaçada al costat de les cases i amb un cementiri adossat al costat dret. Està cobert amb volta de canó simulada feta de totxo; la llinda del portal d’entrada està datada l’any 1810 i té símbols eclesiàstics representats, més amunt hi trobem un ócul. Presenta una nau central i dues laterals separades per arcs de mig punt i columnes. L’altar està alçat per dos esglaons. Al cap de la nau s’alça el campanar de torre quadrada amb 4 finestres. L’interior està molt arreglat. El terra està enrajolat.
L’any 1936 l’església – en els dies foscos que seguien a la SEDICIÓ dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República - va ser incendiada, deteriorant-se una gran part de la volta que s’enfonsà i altres parts. Va ser reedificada pocs anys desprès. Ens agradarà tenir noticia del mestre d’obres i/o arquitecte a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Retaule de Sant Pere i Sant Feliu. Està situat a l’altar major de l’església. Està format per un cos central i dos laterals. El cos central, més ampli, alberga les imatges de Sant Pere i Sant Feliu, talles de fusta policromada, col•locades davant una fornícula. En els laterals hi ha les imatges de Sant Isidre (lateral dreta) i Santa Llúcia (lateral esquerra) i també són talles policromades. Els tres cossos, estan separats per unes columnes de pedra, i coronats per frontons ornamentats amb mènsules en els laterals, i un arc central (tots ells també de pedra natural).Els materials utilitzats són la pedra i l’alabastre. Ens agradarà veure’n imatges, com és mala costum, l’església era tancada amb pany i forrellat el dia de la nostra visita. Al país de la corrupció sistèmica és més probable trobar-se un polític honest que un temple obert.
Es creu que les imatges de Sant Pere i Sant Feliu són del període precedent a la guerra de 1936, i que van ser salvades del foc de l’església. Ens agradarà rebre’n confirmació i detalls al coneixercatalunya@gmail.com
En els documents consta fet per un marbrista de Manresa, però no dona el seu nom.
També ens agradarà saber l’origen del topònim Salo, aquí sense accent, i ens altres llocs accentuat. Diccionari català valència balear.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada