Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.
Havia demanat informació a ‘ Jubilats de Granyena de les Garrigues’, que no sabien o no volien ajudar-me.
Com tot acaba arribant en aquest món tenia ocasió de visitar la població, i m’explicaven que l’escola compartia espai amb l’ajuntament, i que l’edifici acull avui també als Jubilats, i quan pertoca al metge que passa consulta.
El sostre demogràfic s’assolia al cens de 1920 amb 1508 habitants, es tancava l’any 2014 amb 353, una davallada del 76,59%, xifra que es podria entendre si parléssim del Pirineu, o de indrets afectats per alguna gran catàstrofe com l’explosió a la central nuclear de Xernobil, ciutat d'Ucraïna, fronterera amb la República Bielorussa. És un efecte ‘ col•lateral’ de la dictadura franquista, del cleptofexisme, i d’aquesta ‘democraciola’ que ha caigut víctima de l’estultícia i la corrupció.
El topònim deriva del nom personal llatí Granĭus amb el sufix -ēna (Ramón Menéndez Pidal (La Coruña, 13 de març de 1869 – Madrid, 14 de novembre de 1968) Topon. 132.
Sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, més enllà de recuperar la memòria històrica- que fora ja un objectiu digníssim – es tracta d’evidenciar un fet que s’ha tornat a repetir en els nostres dies, el feixisme obligava a destinar tots els recursos econòmics de la II República a l’esforç bèl•lic, i ho feia amb la intenció de soscavar el recolzament de la ciutadania, avui això s’està repetint retallant diners de l’educació, la sanitat i l’àmbit social que gestionen les Autonomies, en benefici no tant de l’Estat Central- que també- com dels agents econòmics que ens han portat a la ruïna.
Deixàvem una pregunta : http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2016/05/que-en-sabeu-de-ledifici-que-acull-la.html
Agrairem la vostra resposta a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Superàvem a https://issuu.com/1coneixercatalunya les 863 publicacions, i esperem rebre resposta dels ajuntaments de Bellaguarda, Bell-lloc , Castelldans, el Soleràs, Sidamon, ...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada