Visitava la Pobla de Mafumet (Tarragonès), quan al topònim sembla que deriva del nom propi Mohamed. Em sobtava l’absència d’edificis ‘històrics’ amb excepció de l'església parroquial de Sant Joan Baptista - dit en alguns lloc Sant Joan Degollat - , edifici d'estil barroc classicista molt tardà.
La descripció de patrimoni Gencat en diu que té planta de creu llatina, realitzada en dues etapes. La volta és de canó amb llunetes a la nau central i als braços del transsepte. A l'interior es conserven dos plafons amb les inscripcions 1793 (sagristia) i 1802 (capella de la Verge del Lledó).
L'exterior és força auster. La porta principal, d'arc de mig punt adovellat, és emmarcada per dues pilastres molt planes que sostenen un frontó triangular motllurat, el qual conté una fornícula buida i és coronat per un òcul circular. La teulada és a doble vessant.
En un dels costats s'alça el campanar, de torre quadrada en el cos inferior i octogonal en el cos superior. Aquest consta de quatre finestres d'arc de mig punt que contenen les campanes. És coronat per una balustrada i un tercer cos, a manera de gran llanterna, amb finestres d'arc de mig punt i òculs circulars en cadascuna de les cares i coronat per una cúpula semiesfèrica.
Des de l'any 1801, en què fou enderrocada l'antiga ermita de Sant Joan del terme del Vilar del Baró, l'església de la Pobla conserva la imatge romànica de la Mare de Déu del Lledó (segle XIII), patrona de la població.
Us deixo un enllaç als Goigs d'aquesta advocació mariana.
http://algunsgoigs.blogspot.com.es/2012/11/goigs-la-mare-de-deu-del-lledo-la-pobla.html
Em portaven fins a la moderna Casa de la Vila, on retratava una part de la façana que segons m’expliquen és l’edifici més antic que es conserva.
Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del nom de la casa, de la data en que s’aixecava i del seu autor.
En retratava algun altre abans de marxar.
Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del nom de la casa, de la data en que s’aixecava i del seu autor.
M’explicaven que REPSOL hauria de ser el nom que figures desprès de LA POBLA, la POBLA DE REPSOL, enlloc de la POBLA DE MAFUMET.
Sembla que més enllà de la decisió política de canviar el nom, de facto, REPSOL és el motor d’aquesta població del Tarragonès.
Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada